>

novosti logo

Kronika Kronika

Priključak ipak besplatan

Nakon intervencije zastupnika SDSS-a, dogodio se obrat u odnosu HEP-a prema povratnicima koji su prije rata imali električnu energiju i kojima su kuće obnovljene

Ovih mjeseci srpski povratnici kojima su kuće obnovljene po Zakonu o obnovi, imali su probleme jer im je HEP od 1. marta ove godine, pozivajući se na Pravilnik o općim uvjetima iz 2006. godine, naplaćivao priključivanje kuća na elektro mrežu, iako su je imali i prije rata pa su bili oslobođeni plaćanja. Ipak, njihovim mukama je došao kraj jer je HEP, na inicijativu Kluba zastupnika SDSS-a, svojim distribucijskim područjima poslao naputke u kojima se navodi da će korisnicima obnove, temeljem programa sanacije i obnove elektro distribucijskih područja (SIO), HEP snositi trošak priključka prema listi obnove. Ovu listu HEP-u dostavlja Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (DUOSZ).

Krajem oktobra održan je i sastanak predstavnika SDSS-a, HEP-a i DUOSZ-a na kome je ponovljen stav SDSS-a da je SIO programom HEP bio zadužen osigurati sredstva za obnovu mreže u ratom pogođenim područjima i obnovu priključaka svim korisnicima koji su prije rata imali priključak na električnu energiju i kojima su kuće obnovljene u sklopu programa obnove.

- SIO program ovisio je o osiguravanju financijskih sredstava, obnovi kuća, obnovi elektro mreže, obnovi samog priključka i priključenja. Zbog ovih razloga mnogi korisnici obnove još uvijek čekaju, neki i više od deset godina, na obnovu mreže u svojim naseljima, obnovu priključaka i priključenje, ističu u Klubu zastupnika SDSS-a. Prema njihovim podacima, radi se o 83 sela i zaselaka u kojima je potrebno obnoviti niskonaponsku mrežu, odnosno stvoriti uslove za priključenje 278 osoba koje su podnijele zahtjeve za struju, te obnoviti priključke i izvršiti priključenja obnovljenih kuća u kojima stalno živi 126 osoba. Stav Kluba je da se svim korisnicima obnove mora osigurati obnova mreže i besplatan priključak struje.

U postupku je još 2000 neriješenih zahtjeva za obnovu, po kojima HEP treba osigurati besplatan priključak po završetku obnove

- Program obnove i program povratka još uvijek nije završen i HEP je dužan da po tim programima osigura sredstva za obnovu mreže i priključaka. Obaveze po SIO programu nisu izvršene pa se u tim slučajevima HEP ne može pozivati na Pravilnik o općim uvjetima za isporuku električne energije, ističe predsjednik Kluba Mile Horvat. U DUOSZ-a također ističu važnost rješavanja problema korisnika obnove koji trebaju biti izuzeti iz pravilnika.

- U postupku je još 2000 neriješenih zahtjeva za obnovu kojima HEP treba osigurati besplatan priključak po završetku obnove, a rok od deset godina treba teći od dana završetka obnove kuće ili od dana podnošenja zahtjeva za priključak struje, a ne od isključenja tokom rata. Važno je da HEP sukladno programu obnove nastavi aktivnosti sanacije i obnove elektro distribucijskih područja, osigura sredstva i izvrši priključenja svih obnovljenih kuća, kaže glasnogovornik DUOSZ Ivica Preskar.

U mnogim naseljima godinama nakon što su kuće obnovljene struja ne dolazi. To obeshrabruje povratnike i tjera ih da se odu, što direktno ugrožava proces održivog povratka. Tako je u Pačićima obnovljeno 20-ak kuća uz županijsku cestu, a u naselju stalno živi pet ljudi. Ostali dolaze povremeno s ciljem da se trajno vrate ako im se omogući opskrba električnom energijom. Osim toga, u DUOSZ-u navode i problem konvalidacije - priznavanja priključaka na mrežu koja ranije nije bila u ingerenciji HEP-a što je slučaj u naseljima zadarskog zaleđa, ali i na problem prijenosa priključka u slučaju alokacije obnove, za što se tehnički mora pronaći rješenje kako trošak priključenja ne bi snosili sami korisnici.

Na listi problema je i Drenovac Osredački, smješten uz samu granicu sa BIH, a jednim dijelom granica prolazi kroz samo naselje, pa se dio tog područja napajao s hrvatske strane, a dio sa strane BiH. Područje koje se napajalo sa područja Elektro Like Gospić uglavnom je elektrificirano, ali je ostao problem ostatka naselja gdje stalno u obnovljenim kućama živi sedam osoba, a 15 ih ima podnesene zahtjeve za priključenje.

U HEP-a ističu da su nakon dopisa Kluba zastupnika SDSS-a o naplati priključaka korisnicima obnove o čemu smo već pisali, svim distribucijskim područjima poslali Naputak o provođenju aktivnosti na sanaciji i obnovi na ratom stradalim područjima. U njemu je navedeno da će korisnicima obnove, kao i do sada, HEP snositi trošak priključka prema listi obnove.

- Kako bi se izvršilo besplatno priključenje kuća iz obnove potrebno je da korisnici imaju uredno podnesen zahtjev u nadležnom HEP-u i da se nalaze na listi obnove u DUOSZ-u., ističu u HEP.

- Osigurano je 1,5 miliona kuna za 450 priključaka. Isto tako obnavljamo i osiguravamo sredstva za priključenje kuća iz obnove, ako se radi o produžetku elektro mreže u iznosu do 50.000 kuna, ističu u HEP-u. Međutim postoji problem osiguravanja sredstava za obnovu mreže.

- Ranije je HEP osiguravao ova sredstva kroz kreditna zaduživanja, Razvojnu banku i državni proračun, ali sada su sva sredstva proračuna HEP-a investicijski planirana, pa dodatna izdvajanja ne možemo pravdati kao investicijski isplativa, kažu u HEP-u i dodaju da su voljni ubrzano raditi na završetku SIO programa, ali traže da im se osiguraju sredstva iz proračuna ili fondova EU. Jer prema trenutnom popisu naselja bez struje, prosječan trošak za priključenje iznosi 350.000 kuna po naselju, a u nekim ličkim naseljima obnova niskonaponske mreže iznosi i više od 2,5 miliona kuna. Prema procjeni troškova potrebno je oko 35 miliona kuna za završetak sanacije i obnove elektro mreže na povratničkim područjima, zbog čega je i nužno osigurati stabilne izvore novca.

1/1