>

novosti logo

Kronika Kronika

‘Prosvjeta’ predstavila knjige s Beogradskog sajma

Sajam je, kako je rekao Čedomir Višnjić, prštao pozitivnom energijom i bio bolji od prošlogodišnjeg

I ove godine ‘Prosvjeta’ je u Zagrebu, u svojoj Centralnoj biblioteci, predstavila nove knjige nabavljene na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji je od 21. do 28 oktobra posjetilo oko 200.000 ljudi. Osim 200 naslova, za koje je ‘Prosvjeta’ izdvojila 11.000 kuna, na izložbi otvorenoj 7. novembra, predstavljeno je i 40 naslova dobivenih razmjenom od Narodne biblioteke Srbije.

Po riječima Čedomira Višnjića iz ‘Prosvjete’, sajam je okupio veliki broj ljubitelja knjige s područja bivše Jugoslavije.

- Sajam su posjetili ljudi iz cijele Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine, pa i iz Podgorice, i to pored svih aktualnih političkih nesuglasica između Srbije i Crne Gore, tako da je prštao pozitivnom energijom i, po mom mišljenju, bio bolji od lanjskog. Sajam je, osim toga, mjesto i na kojem se prodaju knjige, ali s dužnom posvećenošću prema njima - rekao je Višnjić i dodao da ove godine nije bilo brojnih pečenjarnica i tezgi s hranom, koji su ovoj manifestaciji davali vašarski ugođaj.

Kazao je da se pola knjiga, koje se u Srbiji prodaju tokom godine, proda baš na Sajmu, između ostalog zbog popusta i pristupačnih cijena za kupce. Ove godine, rekao je Višnjić, bilježi se i veći promet nego lani.

Nabavljeni su novi naslovi iz publicistike i beletristike, kao i stručna literatura iz humanističkih nauka. Veliki je broj knjiga s historijskim temama iz naših krajeva, kao i onih s tematikom Velikog rata (Prvog svjetskog rata), s obzirom da je ove godine stogodišnjica njegovog završetka. Jedna od njih bavi se i sudjelovanjem prečanskih Srba u tom ratu, od srpskog do istočnog i talijanskog fronta.

Doneseno je i više knjiga ruskih autora koje su objavili izdavači različitih političkih provenijencija. Jaku i kvalitetnu ponudu imali su Službeni glasnik koji se oporavio nakon krize, Akademska knjiga iz Novog Sada, Matica srpska, Srpska književna zadruga, kao i brojni drugi manji izdavači.

Po riječima voditeljice biblioteke Goranke Buljan, izložba je otvorena do 9. novembra, a knjige će se moći posuđivati od 19. novembra. Kako je od svih naslova kupljen po jedan primjerak, pozvala je zainteresirane da rezerviraju knjige koje bi posudili.

1/4