>

novosti logo

Rabljena sedmica: Andrej i ustaše

Ako je Andrej Plenković odluku o spomen-ploči s ustaškim pozdravom postavljenoj u Jasenovcu prebacio na nekakvo povjerenstvo koje još nije donijelo odluku, zašto su njegovi policajci u Kninu uhapsili sedmorku koja je izvikivala isti taj pozdrav?

Pozdrav

Tri su dana prošla otkako su u Kninu tokom proslave obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja uhapšena sedmorica muškaraca, a iz policije još ne stiže razumno objašnjenje tog postupka. Uhapšeni su, istina, izvikivali ‘Za dom spremni’ što je, za nas nema nikakve sumnje, ustaški pozdrav uz koji su činjena strahovita zlodjela. No otkad je to u Republici Hrvatskoj problem?

Isti taj pozdrav već se devet mjeseci koči na spomen-ploči HOS-ovcima u Jasenovcu. I ne samo što ga ne uklanja policija, nego je politika, utjelovljena u Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade i HDZ-a, smislila povjerenstvo čiji je zadatak utvrditi je li ‘Za dom spremni’ ono što jest ili nešto drugo.

Ako je povjerenstvo zaključilo da je riječ o zločinačkom pozdravu, onda nema nikakva razloga da ne bude uklonjen i sa spomen-ploče u Jasenovcu. Ako je pak ustanovilo nešto drugo ili još uvijek nije uspjelo ništa odlučiti – a koliko nam je poznato, nije – onda ne treba hapsiti ni ustašofile po Kninu, nego se prema njima valja odnositi kao prema Marku Perkoviću Thompsonu na čijim je dernecima zadomspremnost neizostavan dio programa. Uostalom, na proslavi Oluje u Slunju, gdje je ove godine bio glavna zvijezda, ‘Za dom spremni’ izvikivano je, prema napisima u medijima, češće i više nego u Kninu, ali uhapšenih nije bilo.

Jedini logičan zaključak – Plenkoviću i družini ustašluk smeta samo kad je malobrojan i loše organiziran.

Poruke

Prošla je fešta Oluje u Kninu i Slunju, prošla je i 302. sinjska alka, ali sve je to nekako light, blago, skoro sterilno i dosadno sad kad je HDZ na vlasti. Da državu vodi SDP ili barem neki nehadezeovski predsjednik, mrki bi alkari, s momcima, vojvodama i ostalom logistikom, slali poruke protiv zločinačkog vladajućeg režima, koje bi se potom danima tranširalo u novinskim tekstovima, radijskim i televizijskim emisijama sa Žarkom Puhovskim u boljim, a Slavenom Leticom u tragičnijim slučajevima.

Ovako, sve je bilo miroljubivo do ljigavosti. Premijer Plenković je u čestitki slavodobitniku Alenu Poljaku izjavio da je alka ‘spoj Dalmacije i Slavonije, Sinja i Vukovara, naše povijesti, naše tradicije i baštine, s puno simbolike domoljublja, obrane i svega onoga što čini našu kulturu i našu tradiciju’.

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović topila se od ushita što se, nakon proslave Oluje, u Sinju obilježava 302. godišnjica ‘velike pobjede Sinjana nad premoćnom osmanlijskom vojskom’. Govorila je i o odgovornosti prema domovini, priznala da ‘slobodu i neovisnost nismo kapitalizirali u dovoljnoj mjeri društvenog razvoja i osobnog standarda koji jamči dostojanstven život’. A s obzirom na to da nas je najveći dio vremena u ‘slobodi i neovisnosti’ vodila njezina stranka, lakomisleni bi zaključili kako je bila samokritična. Dobro, nije, ne bi ona, nego želi držati tobožnju distancu prema vladama kako bi jednog dana u kampanji govorila da je ‘upozoravala’.

Svakako najtužniji dio alkarskih svečanosti bio je govor vojvode Ante Vučića u kojem je dao ‘svoju punu podršku’ predsjednici i premijeru, a zahvalio se i Damiru Krstičeviću, ministru obrane, što je vratio vojsku u Sinj te poseban pozdrav uputio ‘hrvatskim generalima zatočenima u Haagu’.

Porez

Ipak, Vladi se ne može predbaciti potpuna pasivnost. Eto, unatoč pretoplom kolovozu i faktičnom nepostojanju opozicije – HNS-u se dogodila koalicija s HDZ-om, a SDP-u Davor Bernardić – protiv sebe je okupila fin broj ljudi. Do utorka ujutro čak je 124 tisuće građana potpisalo peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine koji bi, prema najavama iz Vlade, trebao samo zamijeniti komunalnu naknadu. Peticiju je pokrenula Udruga poreznih obveznika Lipa, čiji je lider Davor Huić najavio pokušaj razgovora s Vladom, a nije isključio ni mogućnost raspisivanja referenduma.

Osim libertarijanske udruge čija se antiporezna histerija sad primila i u širem krugu ljudi, protiv poreza se izjasnio živopisni primoštenski načelnik Stipe Petrina. On je najavio borbu protiv uvođenja poreza u svoju općinu te također nije isključio referendum kao opciju.

I tako Vlada uspješno okuplja ljude. Protiv sebe.

Početak

Dio Hrvatske narodne stranke koji nije pratio Ivana Vrdoljaka, bivšeg lidera, na samoubilačkom putu prema koaliciji s HDZ-om, osnovao je Građansko-liberalni savez GLAS, a on je već upao u prvu krizu. Stranačka je predsjednica Anka Mrak-Taritaš davala proturječne izjave o tvrdnji poduzetnika Branislava Brizara da mu njezina obitelj duguje 645 tisuća kuna za adaptaciju stana. Mrak-Taritaš prvo je osporila Brizarovo potraživanje, da bi se ispostavilo kako joj je suprug nedavno ipak podmirio dio duga.

U kraćem telefonskom razgovoru za ‘Jutarnji list’ Mrak-Taritaš je objavila da je na godišnjem odmoru i obećala kompletnu dokumentaciju o adaptaciji objaviti ‘iza Velike Gospe’.

Sjajan početak. Baš HNS-ovski.

Prodaja

Bivše nekretnine i pokretnine Ivice Todorića i njegova Agrokora traže nove gazde. Sandor Csanyi, kojeg upućena štampa predstavlja kao najbogatijeg Mađara – ‘prema nalazima Forbesa’ dotični je ‘prvi mađarski milijarder’ čije su političke i poslovne veze ‘fascinantne’ – a još je i najveći dioničar i predsjednik OTP grupe, dakle, on se sastao s Antom Ramljakom. Nakon nekoliko pasusa hvalospjeva, u tekstu objavljenom u prijestolničkoj štampi doznajemo da je Csanyijev posjet Agrokoru bio ‘više kurtoaznog karaktera’, ali ga ‘već dulje vrijeme intrigiraju obradive površine koje kontrolira Belje’, pa će ih kupiti budu li Agrokorovi vjerovnici raspoloženi za prodaju.

A ako ste zainteresirani, ovih dana možete razgledati i dio bivše imovine familije Todorić. Na primjer, jahtu Jana, usidrenu u marini Zadarkomerca, po početnoj cijeni od 1,4 milijuna eura, a u ponudi je i helikopter Bell 427. Koliko on košta, ne znamo.

Izvanredna uprava Agrokora ponudila ih je na prodaju još krajem svibnja. Dosad je stiglo 15 neobvezujućih ponuda za jahtu i 12 za helikopter. Krajnji rok za konačne obvezujuće ponude je 1. listopada.

Povratak

Pred kraj, tužna vijest: Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, osnovao je radnu skupinu za izradu novog stranačkog programa. Cilj mu je povratak programskim smjernicama iz vremena kad je SDP vodio Ivica Račan. Program bi trebao nastati u roku od godinu dana.

Spori povratak u lošu prošlost – zvuči previše depresivno čak i za SDP-ove standarde.

Podmićivanje

Na zahtjev Državnog odvjetništva, saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je skinulo imunitet HDZ-ovcu Franji Luciću zbog pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla.

1/1