Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Kokokolinda

Kaže hrvatska predsjednica, u Jugoslaviji je svatko imao plaću, neovisno o tome je li radio ili ne. Pitamo se tko u Hrvatskoj danas živi kao što se živjelo u Jugoslaviji iz snova Kolinde Grabar-Kitarović? Koja osoba prima plaću neovisno o tome je li u SAD-u radila nešto smisleno ili se odavala užicima skupih i kvalitetnih kozmetičkih tretmana?

Xhld3n71mnb1g7ginveys9a50f4

Japinim stopama – Kolinda Grabar-Kitarović  (foto Borna Filić/PIXSELL)

Predsjednica (1)

Dogodilo se i to: na svečanoj sjednici održanoj u Saboru u povodu 25 godina avanture poznate kao hrvatska državnost, najpoznatija povratnica iz Amerike i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović konačno je rekla povijesno NE i tako ponizila smetenjake, smutljivce i ostalu stoku sitnog zuba kojoj se, u stanjima sužene svijesti, rado obraćao njezin politički japa. Oni, smetenjaci, smutljivci i ostala stoka sitnog zuba, dva i pol desetljeća potrošili su na ismijavanje slavnog hrvatskog suvereniteta započetog ranih devedesetih s mitom o hrvatskoj lisnici u hrvatskom džepu i hrvatskoj pušci na hrvatskom ramenu, a završenog stvaranjem države čija vlast ne smije odlučiti ni gdje će naftna kompanija u njezinu suvlasništvu imati benzinsku pumpu. Tko zna koliko bi to trajalo da se do govornice nacionalnog parlamenta nije probila predsjednica države i, navodno, pri punoj svijesti rekla da hrvatski narod više neće nikad živjeti u tvorevinama u kojima ne bi bio suveren.

Rekla je još štošta, ali najvažniji, historijski moment njezina istupa bio je čas kad je izgovorila, ponavljam: hrvatski narod više neće nikad živjeti u tvorevinama u kojima ne bi bio suveren. I to pred Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća. Hrvatska je suverenost atavizam, evolucijski ostatak za koji nije sigurno je li ikad imao svrhu. Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li. Uostalom, hrvatski su državljani na referendumu prije pet godina odlučili prenijeti dio slavne teorijske suverenosti na Evropsku uniju, što znači da je predsjednica, zapravo, najavila izlazak iz EU-a. I NATO-a, dakako. Ili samo ne zna što govori.

Predsjednica (2)

Nijednu opciju ne treba isključiti, pa ni već spomenutu – da predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica oružanih snaga povremeno, ili stalno, nema puni nadzor nad svojim riječima. Index je, na primjer, pokušao dokučiti što je radila u Americi prvih dana ove godine. Kako izravni pokušaji nisu dali rezultata, novinari su pošli zaobilaznim putem te su od Ureda predsjednice još 3. siječnja zatražili raspored njezina službenog protokola tokom boravka u SAD-u od 1. do 7. siječnja. Odgovoreno im je da je PR RH KGK boravila u radnom posjetu SAD-u u pratnji pročelnice Kabineta Predsjednice (velika slova posijao Ured), a bez djelatnika Protokola Predsjednice Republike ‘i izrađenog protokola u obliku dokumenta ili zapisa od strane Ureda predsjednice Republike Hrvatske’. Zašto je čas ‘Ured Predsjednice’, čas ‘Ured predsjednice’ i zašto je ‘Kabinet Predsjednice’, a ne ‘Kabinet predsjednice’, nismo upućeni.

Nije ni važno, jer slijedi najpoetičniji dio. ‘O protokolu sastanka, koji su to svojom formom zahtijevali, brigu je vodila američka strana’, stoji u dopisu kojim Ured predsjednice odbija Indexov zahtjev za pristup informaciji. Sa sličnim obrazloženjem i lani su istoj redakciji uskraćeni podaci o razlozima predsjedničina boravka u SAD-u od 28. prosinca 2015. do 3. siječnja 2016. godine. I tu, nažalost, stižemo do poante koja ni na koji način nije povoljna po predsjednicu. Ona, naime, taji na što troši novac poreznih obveznika ili je jednostavno riječ o onome što smo pretpostavili. Ne zna što radi.

Predsjednica (3)

Konačno, predsjednica je dala intervju austrijskom listu Kleine Zeitung i tamošnje čitateljstvo prvo predano izmasirala naklapanjima o hrvatskoj slobodi i historijskoj ulozi Franje Tuđmana, a zatim zapazila da je ‘Jugoslavija bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uvjeravali su ljude da je život divan kod nas. Svatko je imao plaću neovisno o tome je li radio ili ne’. Prostodušna predsjednica malo idealizira bivšu državu. Nije Jugoslavija bila ostvarenje komunističkog ideala u kojem svatko daje prema mogućnostima, a dobiva prema potrebama, ali udovoljimo državnoj liderici i zamislimo načas da je u pravu i da se u Jugoslaviji, nekom srećom, plaća dobivala iz čiste humanosti, a ne kao nagrada za rad. Tko u Hrvatskoj danas živi kao što se živjelo u Jugoslaviji iz snova Kolinde Grabar-Kitarović? Koja osoba, na primjer, prima plaću neovisno o tome je li u SAD-u radila nešto smisleno ili se odavala užicima skupih i kvalitetnih kozmetičkih tretmana?

Perad

Na farmi pataka kod Velike Gorice otkrivena je ptičja gripa. Sva perad – 850 pataka, 70 kokoši – bit će eutanazirana, a 3000 pačjih i 16.200 kokošjih jaja bit će uništeno.

Pregled

U tjednu iza nas jedan je osuđeni diler i ikona hrvatske desnice u svojoj televizijskoj emisiji objavio snimku obiteljske svađe bivšeg SDP-ova ministra financija Borisa Lalovca, Mario Miljavac, sin generala Pavla, postao je ravnatelj Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija, a karijerni uzlet, poučava nas prijestolnička štampa, ne duguje očevu utjecaju nego sposobnostima, MUP je raspisao natječaj za stručno osposobljavanje 241 osobe, uglavnom je riječ o administrativcima – uz ostalo, unutrašnji poslovi žude za ‘referentom za plative tiskanice’ čije će zapošljavanje, vjerujemo, toliko podignuti nivo sigurnosti u zemlji da će proizvodnja brava i protuprovalnih vrata zamrijeti. Mađarska naftna kompanija MOL objavila je dio presude arbitražnog suda Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovinsko pravo po kojoj Hrvatska nije dokazala da je MOL podmitio Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava u INA-i, a kardinal Josip Bozanić je na misi zahvalnici u povodu 25 godina hrvatskog tumaranja kroz takozvanu neovisnost lagao da se ‘komunistički sustav’ suprotstavljao hrvatskoj kulturi i osjećaju naroda. Običan tjedan, ukratko.

Partija

Dojmu o običnosti tjedna pridonijela je i ovotjedna aktivnost Davora Bernardića, predsjednika SDP-a i omiljenog marginalca ove rubrike. Još uvijek čeka prijem kod Plenkovića. Davore, izdrži.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više