Novosti

Politika

Radnička fronta traži nacionalizaciju Ine

Jedino državna kontrola nad ograničenim energetskim tokovima može osigurati plansko i prioritetno usmjeravanje energije prema esencijalnoj i strateškoj proizvodnji, tvrde u Radničkoj fronti

Large radnic

Pljačka u Ini ukazuje na model upravljanja koji omogućava da se kompletan plin proizveden Hrvatskoj proda u bescjenje (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Radnička fronta zatražila je od Vlade da hitno pokrene nacionalizaciju Ine ili prizna da je prodana tuđim interesim, i zatražila da Hrvatska izađe iz svih trgovinskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o međunarodnoj arbitraži.

Radnička fronta smatra da je nepotrebna privatizacija Ine dovela do toga da se upravljanje jednim od ključnih privrednih sektora, energetikom, izuzelo od bilo kakve društvene odgovornosti.

Pljačka u Ini ukazuje na model upravljanja koji omogućava da se u doba energetske krize ključni resurs, kompletan plin proizveden Hrvatskoj, proda "u bescjenje", izjavili su iz RF-a.

"U kontekstu energetske krize čija se kulminacija tek očekuje, smatramo da je politika državnog intervencionizma jedina koja može osigurati društveno racionalnu i pravednu amortizaciju energetskog udara na stanovništvo i privredu", stoji u priopćenju.

Radnička fronta ocjenjuje da je vraćanje Ine u hrvatsko vlasništvo u potpunosti opravdano jer su "Mađari do kontrolnih upravljačkih prava u Ini došli u dokazano koruptivnom procesu zbog kojeg je na dugogodišnju kaznu zatvora osuđen nekadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader".

MOL su prozvali jer "ne misli opozvati mađarske članove uprave, bacaju PR spinove o odgovornosti samo hrvatske strane, a istovremeno vode neokolonijalnu politiku koja preko međunarodnih arbitraža negira i domaće sudove i zakone".

Inu su proglasili mađarskom svojinom kojom se netransparentno upravlja, i to zaslugom Vlade, a napomenuli su i da se "nepotrebna privatizacija dogodila u trenutku kada je Ina bila praktički snažnija kompanija od MOL-a".

RF se pridružio svim akcijama opozicije i potpisao zajednički zaključak oporbenih klubova u Saboru, a prisustvovat će i prosvjedu u subotu gdje će izraziti svoje mišljenje da Vlada mora hitno pokrenuti nacionalizaciju Ine.

Nezakonito stjecanje upravljačkih prava istaknuli su kao legitimnu osnovu za nacionalizaciju, odnosno eksproprijaciju mađarskog udjela u Ini te kao dodatne razloge naveli brojna kršenja ugovornih obaveza i zadanih rokova za modernizaciju rafinerija.

"Jedino državna kontrola nad ograničenim energetskim tokovima može osigurati plansko i prioritetno usmjeravanje energije prema esencijalnoj i strateškoj proizvodnji", smatra RF.

Osim toga, traže izlazak Hrvatske iz svih trgovinskih, investicijskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim umjesto na domaćim sudovima. 

To što će Hrvatska na temelju arbitražne odluke MOL-u morati platiti naknadu za pretrpljene gubitke u plinskome poslovanju nazvali su apsurdnim.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više