Novosti

Kronika

Reelektrifikacija u Lici i Dalmaciji nastavljena uglavnom po planu

Praktički sva domaćinstva koja su do sada podnijela zahtjeve dobit će struju u narednim mjesecima, a na elektrifikaciju mogu računati i druga domaćinstva koja je sada nemaju, kaže HEP-ov koordinator Branko Jurišić

Large hep alavanje 3

Radovi u Alavanjama, na području Gornjeg Karina

Radovi na programu reelektrifikacije naselja s povratničkim domaćinstvima dobro napreduju i do kraja ove i u prvim mjesecima naredne godine svi koji se do sada prijavili dobit će struju, sažetak je obilaska Branka Jurišića, koordinatora HEP-ovog programa za reelektrifikaciju SIO (Sanacija i obnova) ličkih i dalmatinskih županija u početkom oktobra, zajedno s inženjerima teritorijalno nadležnih elektrodistribucija.

Jedno od najvećih radilišta na području Elektrolike je Divoselo kod Gospića. Zbog terena i raširenosti mreže radovi su podijeljeni u nekoliko faza. Tako je na dionici Vedro polje - ulaz u Divoselo završeno 30-ak posto radova. Tu još treba postaviti srednjonaponski kabel u dužini od 3 kilometra, kao i trafo stanicu. Međutim, upitno je trajanje s obzirom da traje procedura dobivanja građevinske dozvole. Kako se radi o upravnom postupku, to može potrajati. U svakom slučaju reelektrifikacijom je u ovoj fazi obuhvaćeno sedam korisnika, a zahtjev za priključak mogu zatražiti i drugi.

Mnogo brže struja će stići do tri domaćinstva u naselјu Mišljenovići jer je do njih mreža takoreći sto posto završena, dok se za budućih 13 korisnika u naselju Bušević postavlja srednjenaponski kabel i ugrađuje trafo stanica. - U odnosu na prije dvije godine tu je šuma betonskih stupova, komentirao je za Novosti Jurišić radove na ovim dionicama.

U općini Donji Lapac postoje neke lokacije do kojih je skoro nemoguće doći i gdje nitko ne živi, pa je s načelnikom Ilijom Obradovićem dogovoreno da budu skinute s liste i da se umjesto njih struja razvuče do Melinovca gdje bi bilo desetak korisnika.

Za dvadesetak dana, zavisno od vremenskih prilika, bit će završeni i radovi na području Ajderovca, kod Srba, u Zadarskoj županiji, gdje će struju dobiti četiri domaćinstva. S druge strane Velebita radovi idu sporije; za dovršetak uvođenja struje u naselju Parčić, nužno je ishodovanje građevinske dozvole i rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Postoji dogovor s općinom Kistanje i gradom Benkovcem kroz čije bi atare polazili vodovi, tako da će radovi čije je vrijednost 4 milijuna kuna biti završeni u dogledno vrijeme.

Pri kraju je i proces reelektrifikacije na području Gornjeg Karina, jer će struja uskoro i u zaselak Alavanje, koji je do sada jedini bio bez struje. Druga naselja, Lončari, Mlinari i Drače, struju imaju već dvije godine. U Alavanjama su za sada tri ‘zatefterena’ korisnika, ali to nije konačan broj jer se mogu javiti i drugi.

Na području Elektrodalmacije Split, odnosno ispostave u Sinju, radi se na tri priklјučka u naselјu Kolјani - Katići na području Vrlike. Priklјučni - spojni vod od 20 kV nalazi se većinom na trasi državne ceste D1 u nadležnosti Hrvatskih cesta, a odatle se kablovi postavljaju do domaćinstava, tako da bi pet korisnika struju moglo dobiti do kraja godine.

Naravno, ostaje da se riješi problem nekih zaselaka oko Otišića do kojih nije razvučena mreža, ali je stav Vlade RH da je to jedan od prioriteta.

Na osnovu zabilježenog napretka radova, Jurišić ističe da će praktički sva domaćinstva koja su do sada podnijela zahtjeve dobiti struju u narednim mjesecima. A na elektrifikaciju mogu računati i druga domaćinstva koja je sada nemaju. – Uvjete za priklјučenje, odnosno razvlačenje mreže do naselja i kuća stvara HEP ODS (operator distributivnog sustava), ali do priklјučenja ne može doći ako korisnici ne podnesu zahtjev svojim nadležnim elektrodistribucijama, dokaz o vlasništvu i atest o ispravnosti instalacija - rekao je Jurišić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više