Novosti

Manjinski zastupnik

Рoмкињe нa чeкaњу

Tрeбaмo рaдити нa вeћeм укључивaњу Рoмкињa у сустaвe срeдњoшкoлскoг и висoкoшкoлскoг oбрaзoвaњa тe у пoдручje зaпoшљaвaњa и рaдa. И припaдницe српскe зajeдницe, сe сусрeћу сa сличним прoблeмoм приступa тржишту рaдa, рeклa je Jeцкoв

Large 2

Dragana Jeckov (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zastupnica Dragana Jeckov je u petak 11. marta u Saboru govorila o novom Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je u 2020. radila na ukupno 1993 predmeta od kojih su 515 bile pritužbe radi zaštite od diskriminacije, dok se većina ostalih odnosila na praćenje primjene Zakona o ravnopravnosti spolova te su se, kao i ranijih godina, pritužbe većinom odnosile na zaštitu žena – u čak 76,3 posto slučajeva, pojasnila je Jeckov.

Iz perspektive žene pripadnice manjine, Jeckov smatra da je Ured pravobraniteljice dobro detektirao i maksimalno se posvetio rješavanju problema s kojim se svakodnevno susreću Romkinje. Nažalost, naglasila je, situacija za njih je nerijetko loša i teško mogu samostalno poboljšati svoj položaj.

- Zato smatram da svi zajedno trebamo raditi na većem uključivanju Romkinja u sustave srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja te u područje zapošljavanja i rada. I pripadnice srpske zajednice, pogotovo one u ruralnim područjima se susreću sa sličnim, ali ipak nešto manje izraženim problemom pristupa tržištu rada - ocijenila je zastupnica.

Kada je riječ o ženama u ruralnim područjima, Jeckov je kazala da se radi o vrlo osjetljivoj društvenoj skupini izloženoj rizicima višestruke diskriminacije. Isto se navodi i u dokumentima Odbora za uklanjanje diskriminacije žena UN-a i Općoj preporuci broj 34 o pravima žena u ruralnim područjima.

- To znači da bi i Hrvatska trebala uspostaviti poticajni institucionalni, zakonski i politički okvir kako bi se osiguralo da ruralni razvoj, prije svega poljoprivreda, uz stočarstvo i šumarstvo, budu rodno osjetljivi, da imaju proračun i da se ženama omogući da donose odluke - poručila je Dragana Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više