Novosti

Društvo

Rudari za zaborav

Iako im napokon pristiže oprema za spašavanje iz inozemstva, sve su manje šanse da će osmero rudara zatočenih više od pola kilometra pod zemljom u rudniku cinka Perkoa u Burkini Faso preživjeti

Large internacionala  ivana

Rudnik u Burkini Faso (foto Katrina Manson/Reuters)

Iako im napokon pristiže oprema za spašavanje iz inozemstva, sve su manje šanse da će osmero rudara zatočenih više od pola kilometra pod zemljom u rudniku cinka Perkoa u Burkini Faso preživjeti. Ranije ove godine u toj je zemlji poginulo šezdeset rudara, u eksploziji u rudniku zlata kod grada Gaoua. Rudari u Perkou su pod zemljom skoro četiri tjedna, zarobljeni nakon što su jake oluje izazvale velike poplave sredinom aprila. Voda je prodrla u podzemni dio rudnika, prekinula struju i komunikacijske kanale. Oprema za crpljenje vode pristigla je nedavno iz Gane, a još pumpi uskoro treba stići iz Južne Afrike. Šestero rudara je iz Burkine Faso, po jedan iz Tanzanije i Zambije.

Rudnik je u vlasništvu kanadske kompanije Trevali Mining Corp. Vlada Burkine Faso priopćila je da voditeljima rudnika neće dozvoliti da napuste zemlju dok je u tijeku istraga o ovom slučaju. Premijer Albert Ouedraogo u nedavnom je posjetu rudniku naveo da se sumnja u neodgovorno postupanje voditelja – moguće je da je poplava učinila više štete zbog slabljenja tla uzrokovanog neadekvatnom upotrebom dinamita na otvorenom. Na službenoj stranici Trevali Mining Corpa navodi se da je vizija kompanije biti "odgovoran, vrhunski operater dugotrajnih i jeftinih rudnika u jurisdikcijskim okruženjima koja potiču rudarstvo". Takvu su viziju zasad uspjeli realizirati u Burkini Faso i Namibiji.

Akcija spašavanja rudara traje tjednima, šanse da će završiti uspješno sve su manje, ali o njoj se dade naći te pokoja informacija samo u manjim svjetskim medijima. O Hrvatskoj da ne govorimo, ovdje to naprosto nije tema. Ako situaciju usporedimo sa spašavanjem 33 rudara koji su prije dvanaest godina više od dva mjeseca bili zarobljeni u rudniku San José u Čileu, brzo ćemo vidjeti da je razlika enormna. Spašavanje rudara u Čileu milijuni su ljudi diljem svijeta iz dana u dan pratili na televiziji, portalima, u novinama. Za njihovo spašavanje izrađene su specijalne kapsule Feniks, proizvod čileanske brodograditeljske firme Astilleros y Maestranzas de la Armada uz projektiranje NASA-e. Događaji su to koji se još pamte.

Iako su rudari iz Čilea, zato što nisu crni i zato što nisu iz jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, dobili veliku medijsku pažnju, nešto im je ipak zajedničko s rudarima u Burkini Faso. To je da su, kao radnici, nakon što su spektakularno spašeni, brzo zaboravljeni i zanemareni. Sudski proces protiv firme koja je vodila rudnik obustavljen je bez presude, rudari dobivaju bijednu penziju, obećane odštete još nisu dočekali. Ipak su živi, a za ove iz Burkine Faso vjerojatno se ni to neće moći reći.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više