>

novosti logo

Kronika Kronika

Ruža za sve žrtve

Kad u ruci držim ružu i polažem je na stratištu, jednako mislim na sve žrtve, rekla je saborska zastupnica Dragana Jeckov u Glini, gdje je obilježena 79. godišnjica jednog od najsvirepijih zločina nad Srbima u NDH

Na mjestu gdje je nekad stajala pravoslavna crkva u Glini, obilježena je 79. godišnjica jednog od najsvirepijih zločina nad Srbima u NDH. Tih nesretnih dana između 24. srpnja i 8. kolovoza 1941. mnogi stanovnici Korduna i Banije srpske nacionalnosti, povjerovali su pozivu ustaške vlasti kako će sačuvati živote ako se okupe u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i prijeđu na katoličku vjeru. Ne sluteći zamku, mnogi su nosili i hrvatske barjake. Umjesto obreda pokrštenja, zvjerski je ubijeno više od 1.000 ljudi, što u crkvi, što izvan nje, pa se ovaj zločin svrstava među najveće.

- Na ovom mjestu teško je govoriti, ali je još teže šutjeti - poručio je svojevremeno Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, a ova njegova misao po tko zna koji put potvrdila se na svetom i tužnom mjestu nekadašnje crkve Sv. Bogorodice. Duboko su šutjele i glasno govorile Vesna Teršelič iz Antifašističke lige RH i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Posljedice revizionizma koji u nas traje već gotovo 30 godina ne mogu biti uklonjene preko noći, ali u posljednje vrijeme primjećujem male korake koji vode u pravom smjeru. Ako se postupno nastavi priznavati patnju i stradanja iz Drugog svjetskog rata, kako u Jasenovcu tako i na drugim lokacijama u koje svakako spada i Glina, bit će to spor ali siguran put suprotstavljanja revizionizmu. Vjerujem da će Grad Glina vratiti ploču koja je uklonjena ispred Spomen doma, te da će započeti proces vraćanja naziva Spomen dom na objekt podignut na mjestu zločina – rekla je Vesna Teršelič.

- Iako je od zločina prošlo gotovo 80 godina, čini se da su ocjene o ovim događajima, ali i službeni i politički odnos prema njima sve upitniji, umjesto da je obrnuto. Glina je višestruko stradala u ratu devedesetih, a živote su izgubili nedužni civili, jednako hrvatski i srpski. Kad u ruci držim ružu i polažem je na stratištu, jednako mislim na sve žrtve. Prije šest godina bio je pokušaj zabrane komemoracije na ovom mjestu od strane lokalnih vlasti. Godinu - dvije kasnije komemoracija je glasnim povicima ometana od strane revizionista. Kao kruna svega, usred Gline podignut je i biskupovom rukom blagoslovljen, tzv. Križ istine, spomenik vojnicima Wehrmachta i pripadnicima oružanih snaga NDH – spomenula je, između ostalog Dragana Jeckov.

1/2