Novosti

Kronika

Сajaм мaњинскoг издaвaштвa

У Вукoвaру oдржaнa првa културнa мaнифeстaциja нa кojoj су прeдстaвљeнe књигe у издaњу мaњинских oргaнизaциja: Прeдстaвилe сe су бoшњaчкa, мaђaрскa, русинскa, слoвaчкa, српскa, aлбaнскa, нeмaчкa и укрajинскa мaњинa

Jhmnx39510t8x10r5dddlb4jwd3

Izložene knjige na Sajmu u Vukovaru

Na inicijativu Saveza Rusina Republike Hrvatske u saradnji sa Većem rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, u Vukovaru je održan 1. Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina. Na Sajmu organizovanom u okviru manifestacije Mesec hrvatske knjige, u vukovarskoj Gradskoj knjižnici su se predstavila Veća bošnjačke, mađarske, rusinske, slovačke i srpske nacionalne manjine kao i albanska, nemačka i ukrajinska manjina koje imaju svoje predstavnike u Vukovarsko-sremskoj županiji.

- Lepa reč na bilo kojem jeziku doprinosi samo spajanju ljudi, a ne razdvajanju. Na ovaj način ćemo se bolje upoznati i videti šta rade pripadnici drugih nacionalnih manjina. Pisanom reči možemo sačuvati svoju kulturnu baštinu i tradiciju te ostaviti nešto u nasleđe budućim generacijama - istakla je Dubravka Rašljanin, predsednica Saveza Rusina RH koji se predstavio izdanjima časopisa ‘Nove Dumke’ i ‘Venčića’ te raznim knjigama.

Na štandu srpske nacionalne manjine posetioci su mogli pogledati novi broj lista ‘Izvor’ koji izdaje Zajedničko veće opština, nekoliko knjiga koje govore o istoriji Srba u naseljima na istoku Hrvatske te zbirki pesama.

- Knjige su jako bitne za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Srba jer to je ono što ostaje iza nas. Ovaj sajam je dobra ideja i prilika da predstavimo svoj jezik i ćirilično pismo - ističe predsednik VSNM-a Svetislav Mikerević.

Predsednica mađarskog VSNM-a Rozalija Jakumetović podsetila je da su prve Mađarske narodne novine izašle još 1949. godine, za vreme Jugoslavije. Nakon pauze tokom rata, od 1996. godine ponovo izlaze uz pomoć Saveta za nacionalne manjine RH, mađarske Vlade i Demokratske zajednice Mađara. Slovaci su se predstavili knjigama o doseljavanju Slovaka u Hrvatsku koje izdaje Matica slovačka i informativnim listom ‘Pramen’. Milan Pucovski, predsednik županijskog Veća Slovaka, ističe da većinu njihovih knjiga i časopisa sufinansira Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske pod čijim je pokroviteljstvom održan i Sajam.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više