Novosti

Kronika

Сaт мaрксизмa у Kрижeвцимa

Прoмoциja у крижeвaчкoj грaдскoj књижници: Kњигa др. Звoнкa Ђундoвa бaви сe прoучaвaњeм дjeлa Гeoргa Лукaшa, aли и читaвoм мaрксистичкoм филoзoфиjoм

Poiaxgipvfmre6laq63ejm3n1td

Zvonko Šundov

U organizaciji Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije, u prostoru , upriličena je promocija knjige ‘Druga svježa voda u marksizmu - prolegomena za svako buduće povijesno mišljenje’ autora dr. Zvonka Šundova.

Na promociji knjige koja se filozofski bavi analizom djela mađarskog lijevog mislioca Georga Lukača, pored autora i Ivana Peklića, upravitelja županijskog Zavoda HAZU, govorili su profesori i intelektualci zagrebačkog Filozofskog fakulteta Lino Veljak, Hrvoje Jurić, Vanja Borš i Goran Sunajko. Veljak i Sunajko izrazili su nadu da će javnost, prepoznati vrijednost Šundovog vrhunskog znanstvenog rada. O Šundovu i njegovu djelu, pohvalno se izrazio kolega Hrvoje Jurić.

- Radi se o knjizi koja na ozbiljan način pristupa ne samo djelu Georga Lukača nego marksističkoj filozofiji općenito pa onda i samom Karlu Marksu. Nažalost, vremena nisu povoljna za takva promišljanja. No, Zvonko Šundov kao filozof zaista ustrajava na interpretaciji i isticanju pozitivnih strana onoga što Marks, marksizam i marksistički filozofi jesu i u tom smislu ga treba pohvaliti zbog dosljednosti i stručnosti - kazao je Jurić.

Zvonko Šundov, jedan od najplodnijih križevačkih i hrvatskih filozofa marksističke provenijencije, na knjizi je radio više godina i bitno je naglasiti da se u njoj na jednom filozofskom nivou artikulira pojam postvarenja i otuđenja, za razliku od građanske filozofije koja ne inzistira na tim ključnim pojmovima nego te pojmove ne uzima ih ozbiljno u svoje razmatranje.

- Po mom dubokom uvjerenju ukoliko se izuzme tematiziranje pojma otuđenja i postvarenja, onda je zapravo na djelu smrt filozofije - rekao je Šundov te dodao kako knjigu posvećuje svome učitelju i prijatelju, poznatom zagrebačkom filozofu Milanu Kangrgi, preminulom prije nekoliko godina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više