Novosti

Kronika

Сeћaњe нa oцa Joвaнa

Гoдину дaнa oд смрти oмиљeнoг вукoвaрскoг свeштeникa: Идeja o прoгрaму пoтeклa je oд Oргaнизaциoнoг oдбoрa ‘Брaнкoвих дaнa’ чиjи je зaчeтник биo прoтa Joвaн

H2foa87fjv6jtvuk5qtq6czxfkc

Ana Rupčić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

U spomen na protojereja-stavrofora Jovana Radivojevića koji je pre godinu dana poginuo u saobraćajnoj nesreći, Druga vukovarska parohija Srpske pravoslavne crkve i Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’ organizovali su koncert ‘Pevaću Gospodu za života svojega’.

- Otac Jovan je ostavio neizbrisiv trag na kulturnom i duhovnom uzrastanju ovog kraja. Ovim programom se sećamo svega dobrog što je učinio, čime nas je zadužio - rekao je otac Vukašin Cvetojević, drugi vukovarski paroh.

Ideja o održavanju programa potekla je od članova Organizacionog odbora Kulturne i duhovne manifestacije ‘Brankovi dani u Vukovaru’ čiji je začetnik bio upravo prota Jovan, a tekst programa napisala je i uredila profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić, koristeći rukopisnu zaostavštinu oca Jovana koju joj je predala njegova udovica Sanja Radivojević.

- Program je kompilacija njegovih tekstova iz nedovršene autobiografije ‘Lice jednog dečaka’, veći deo je iz Letopisa Hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi koji je otac Jovan brižljivo vodio, a tu su i tekstovi iz nedovršene knjige o Brankovim danima, koji su i danas aktuelni - rekla je profesorka Bajac-Nikolić.

U prepunoj sali Hrvatskog doma, nastupila je sopranistkinja Ana Rupčić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu koja je uz klavirsku pratnju Nevene Živković, izvela nekoliko arija iz opere ‘Moć sudbine’ Đuzepea Verdija. Reč je o najreligioznijoj i jednoj od najtežih opera ovog kompozitora, sa elementima tragike, duhovnosti, prolaznosti ovozemaljskog života i smrti kao spasenja ljudske duše.

- Ovo je dirljivo. Sama činjenica da nekome poklanjate emocije, najlepši deo sebe, uvek je dirljiva. Povod je veličanstven jer motiviše da sve što imate u sebi, ljubav i svo svoje iskustvo, pretočite u divnu muziku posvećenu jednoj tako divnoj osobi kao što je otac Jovan - kazala nam je Ana Rupčić koja je u Vukovaru nastupala više puta u organizaciji Generalnog konzulata Srbije.

Tokom programa je nastupio Kamerni mešoviti hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor pod vodstvom Slobodana Jelića, a klavirskim kompozicijama predstavile su se Nikolina Topić, studentkinja Umetničke akademije u Osijeku i Kristina Islentijeva, učenica Muzičke škole u Vukovaru.

- Posebna nam je čast da smo organizovali ovakav program, jer je otac Jovan bio predsednik našeg društva i dugogodišnji potpredsednik. U samoj organizaciji nije sve išlo glatko, ali smo istrajali. Zato se uvek sećam njegovih reči: ‘Što je muka veća, to je blagodet veća’ - rekao nam je predsednik Javora Dejan Drakulić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više