>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.H.

Sjećanje na bilogorske žrtve

U grubišnopoljskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, posvećenoj Velikomučeniku Svetom Georgiju, održani su liturgija i parastos u spomen na pogubljene srpske civile koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

Parastos je predvodio paroh Slaven Jovičić, a komemoraciju su organizirali VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije i Grubišnog polja, te Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grubišnog Polja i Velikog Grđevca.

Bio je to spomen na žrtve, mahom žene i djecu, koji su 28. rujna 1942. godine pogubljeni na dvije lokacije u Grubišnom Polju. Na Tradlerovoj djetelini stradalo je 26 civila, dok na lokaciji Kišovog jarka njih 33.

Organizatori podsjećaju kako su stradanja na Trandlerovoj djetelini i Kišovom brijegu tek dio brojnih zločina na Bilogori nad srpskim civilima tokom vladavine NDH, a do danas ne postoji cjeloviti popis žrtava. Stradalnici na dvije grubišnopoljske lokacije popisani su, a kao podsjetnik na tragične događaje postavljene su spomen ploče na kojima se nalaze imena i prezimena, te dob stradalnika. Najmlađe žrtve Kišovog jarka i Trandlerove djeteline imale su samo tri godine.

1/1