Novosti

Kronika

Sjećanje na holokaust

1941. godine, kao žrtva jezivog ustaškog zločina nestala je gotova cijela židovska zajednica, upozorili su iz Platforme Možemo

Large maturanti ispred ku%c4%87e reiner  dana%c5%a1nja muzi%c4%8dka %c5%a1kola

Maturanti ispred kuće Rajner, današnje Muzičke škole Karlovac

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. januara obilježen je i ove godine u Karlovcu i drugi gradovima. Pod vodstvom profesorice geografije i historije Tanje Protulipac učenici Ekonomsko-turističke škole obilježili su Dan sjećanja posjetom kućama iz kojih su odvedene prve tri žrtve holokausta u Karlovcu. To su bili Ivo Goldštajn - knjižar, otac pokojnog Slavka i djed profesora Ive, David Majsel, dirigent Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, i Filip Rajner. Ostali učenici Ekonomsko-turističke škole ovaj su dan obilježili svojim pisanim i likovnim radovima koji su predstavili njihov doživljaj holokausta i antisemitizma.

- Obilježavanje Dana sjećanja ove godine dio je projekta Žuta vrpca, čija je voditeljica Dejana Tavas, profesorica hrvatskog jezika iz Rovinja, koja radi kao učiteljica u tamošnjoj Osnovnoj školi "Vladimir Nazor". U projektu sudjeluje oko 40 nastavnika, a cilj mu je povezati učenike diljem Hrvatske, pa i izvan nje, kroz različite aktivnosti i potaknuti ih da promišljaju o antisemitizmu kao obliku rasne, vjerske, nacionalne i socijalne nesnošljivosti, kao i da ga prepoznaju kao oblik kršenja građanskih i ljudskih prava, te tako spoznaju važnost života i slobode za svakog pojedinca - rekla je profesorica Protulipac.

Povodom Dana sjećanja karlovački gradonačelnik Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Matija Furač i Tena Bunčić, predsjednica udruženja Židovi u Karlovcu i praunuka ubijenog dirigenta Majsela, položili su cvijeće i zapalili svijeće kod novoobnovljene mrtvačnice na karlovačkom židovskom groblju. Bunčić je izrazila nadu da će i u Karlovcu biti postavljeni simbolički kameni spoticanja ispred kuća od kuda su u smrt odvođeni karlovački Židovi. Isto je od gradonačelnika zatražio i karlovački ogranak Političke platforme Možemo.

- Time bismo, stoji dalje u apelu kojeg potpisuje Draženka Polović, ujedno ostvarili i svoju obavezu vječnog upozorenja sadašnjim i svim budućim generacijama Karlovčana da se 1941. godina u kojoj je iz našega grada, kao žrtva jezivog ustaškog zločina nestala gotova cijela židovska zajednica koja je brojala oko 400 ljudi, nikada više ne ponovi.

U isto vrijeme, napreduje uređenje mrtvačnice na karlovačkom Židovskom groblju. Ovih dana obnovljen je vanjski dio, ulazna vrata sa svim dijelovima te su ugrađene ukrasne metalne rešetke, izrađene prema originalu, i to ručno sa puno sitnih detalja. Upravo onako kako su to odredili i propisali konzervatori koji provode nadzor nad radovima pošto se radi o zaštićenom objektu kulture. Nastavak radova prijavljen je na konkurs Ministarstva kulture i medija.

Sinagoga – kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc u Koprivnici, također se renovira. Riječ je drugoj fazi radova koji su počeli prošle godine, a uključuju obnovu zidne i stropne obloge, postavljanje električnih instalacija te izradu novog stepeništa. Sredstva su iz Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara osigurali Ministarstvo kulture te Grad Koprivnica. Svi poslovi na unutrašnjosti sinagoge izvode se uz konzervatorski nadzor.

Ugovorena vrijednost radova je 276.600 kn. Koprivnička sinagoga danas je zaštićeni spomenik kulture, izgrađena je davne 1875. godine kao i židovska škola koja je bila u njezinoj neposrednoj blizini. Tokom Drugog svjetskog rata od ustaša je oštećena i služila je kao zatvor. Koprivnička je židovska zajednica u to vrijeme dijelila sudbinu naroda u čitavoj Evropi. Završetkom rata, od 300 predratnih Židova, preživjelo je njih samo 18.

U organizaciji Grada Koprivnice, Židovske Općine Koprivnica te Antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice (UABA), na Spomen području Danica obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Jevrejskog stradanja prisjetio se Antonio Grgić, poznati koprivnički umjetnik koji je spomenuo kako su Jevreji u njegovom gradu bili obilježeni ponižavajućim žutim trakama i javno šikanirani.

- Ovakve su oznake stotine Koprivničanaca nosile prije 80 godina hodajući ulicama našeg grada. Njih, njihove djece i njihovih unuka gotovo više nema među nama. Gotovo svi su odvedeni u koncentracijske logore i ubijeni. Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je doktor Željko Selinger koji je odveden u logor Danica 25. aprila 1941. gdje je prošao fizičku i psihičku torturu, a nakon toga početkom avgusta otpremljen u Jasenovac i tamo ubijen. Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu počeo je u ljeto 1941. godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u Danicu, Jasenovac potom Aušvic, Loborgrad i ostale.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više