Novosti

Kronika

Сjeћaњe нa стрaдaлe

У Гoрњим Грaхoвљaнимa кoд Пaкрaцa 16. jулa oдржaни су кoмeмoрaциja и пoмeн зa стрaдaлe мjeштaнe тoкoм Другoг Свjeтскoг рaтa, кao и зa стрaдaлe у рaту oд 1991. дo 1995. гoдинe

Large grah

U Gornjim Grahovljanima kod Pakraca 16. jula održani su komemoracija i pomen za stradale mještane tokom Drugog Svjetskog rata, kao i za stradale u ratu od 1991. do 1995. godine.

- U selu u kojem je sredinom prošlog vijeka živjelo 327 ljudi, 1991. njih 166, a danas ima tek pet stalnih stanovnika, skupilo se tridesetak stanovnika ovog kraja i nekadašnjih mještana - rekla je Ana Romanić, predsjednica Mjesnog odbora Branešci. Pomen je služio paroh Blagoja Đukić, a delegaciju VSNM-a Grada Pakraca i GO SDSS Pakrac predvodili su Milan Kozlović, Ana Romanić i Miladin Jakovljević.

U danima nakon Petrovdana 1942. godine, u selu je od ustaša stradalo stotinjak mještana, što je bio uvod u niz pokolja u okolini Pakraca, nazvanih "krvavi avgust", nad mještanima i izbjeglicama s Kozare, u selima Dereza, Toranj, Gornji Obrež, Branešci, Japage, Kusonje i Sloboština. Okupljeni su se sjetili i dvadesetak mještana kojima se od kraja decembra 1991. izgubio svaki trag pa se i danas vode kao nestali.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više