Novosti

Kronika

SKD "Prosvjeta" nastavlja dalje s istim rukovodstvom

Na Izbornoj skupštini SKD-a "Prosvjeta" za starog-novog predsjednika izabran Mile Radović, a na funkciji potpredsjednika Siniši Tataloviću i Dušku Ljuštini, pridružila se Radmila Latas

Large skd1

(foto Nenad Jovanović)

Mile Radović ostaje predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", a uz nove-stare potpredsjednike Sinišu Tatalovića i Duška Ljuštinu, na funkciji potpredsjednika bit će i Radmila Latas, jednoglasno su odlučili delegati Glavne skupštine na izbornoj sjednici, održanoj 24. oktobra, u Novinarskom domu u Zagrebu. Jednoglasno su izabrani i predloženi kandidati za Glavni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Savjet SKD-a "Prosvjeta" u kojem su dugogodišnji aktivisti društva koji su se dokazali svojim radom.

Prema riječima Mile Radovića, izborna Skupština bila je planirana za maj, ali je zbog korone odgođena. Budući da mora biti održana do kraja godine izabran je ovaj termin, s obzirom da je stanje zbog epidemije sve teže.

Generalni sekretar Slobodan Živković naglasio je da su postojale ideje da se sjednica održi on-line, ali Statut takvu mogućnost nije predvidio. Zbog toga su delegati, njih 37 od ukupno 55 koliko ima pododbora "Prosvjete", osim Statuta Društva, jednoglasno usvojili i novi Poslovnik o radu koji omogućava vođenje sjednica na daljinu.

Usvojeni su i izvještaji o radu, financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora za 2019., kao i plan rada društva za 2020. godinu.

Delegatima se obratio novi-stari predsjednik Mile Radović, ističući smjernice u radu "Prosvjete" u novom četverogodišnjem mandatu. Među prioritete spada rješavanje pravno-imovinskih odnosa vezanih uz imovinu SKD-a i njeno stavljanje u funkciju zadovoljavanja kulturnih i obrazovnih potreba srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i organizacijski razvoj Društva, s posebnim naglaskom na jačanje rada pododbora i njihovo regionalno povezivanje u koordinacije.

- Težište je i na školskoj autonomiji, odnosno što većem ostvarivanju prava na obrazovanje u vidu jačanja i širenja modela A u Slavoniji te modela B i C u ostalim dijelovima Hrvatske, posebno u gradovima. Nužno je nastaviti s informativno-izdavačkom djelatnošću u svrhu obrade tema vezanih uz historiju i kulturu Srba u Hrvatskoj kao i suvremenih tema važnih za život i razvoj naše zajednice, pri čemu je naglasak na uključivanju mlađih autora. S tim u vezi potrebno je pomlađivanje i edukacija članstva u svrhu kvalitetnije izrade planova i programa te njihove realizacije - rekao je Radović, ističući nužnost nastavka dobre suradnja sa srpskim organizacijama u Hrvatskoj, prije svega sa SNV-om.

Među prioritete uvrstio je i suradnju s organizacijama srpskog naroda u drugim državama, prije svega srpske dijaspore, suradnju s organizacijama drugih manjina u Hrvatskoj, ali i povezivanje organizacija Srba u Hrvatskoj s organizacijama Hrvata u Srbiji. Posebno mjesto dao je suradnji s obrazovnim i kulturnim institucijama Hrvatske i Srbije.

- Te smjernice idu na usvajanje i razradu na tijela "Prosvjete", a u njihovoj realizaciji očekuje se učešće i doprinos svih članova - podvukao je Radović na kraju izlaganja.

Aneta Vladimirov, delegat zagrebačkog pododbora "Prosvjete", zahvalila je svima koji su proljetos tokom pandemije bili uključeni u podjelu raznih vrsta paketa s pomoći u svojim sredinama. Ostvarili smo sinergiju i važno iskustvo koje će nam biti potrebno i u drugim sličnim prilikama, rekla je Vladimirov.

Odluke Skupštine donijete su jednoglasno

Odluke Skupštine donijete su jednoglasno (Foto: Nenad Jovanović)

Pitali smo neke od članova Skupštine s čime će se njihovi pododbori suočavati u narednim mjesecima i koji su im prioriteti.

- Nakon raspuštanja nekadašnjeg pododbora, naš osnovni problem je što nismo ušli u svoje prostorije. Nadamo se njihovom vraćanju, a onda i daljnjoj realizaciji programa - rekla nam je Sanela Martinović iz okučanskog pododbora.

- Radimo na formiranju grupa mladih članova koje bi nastavile naš rad i održale kontinuitet. Imamo stariju grupu koja ponovo kreće s folklorom, jasno uz prilagođavanje okolnostima. Imamo čvrsto jezgro oko kojeg se držimo, što se pokazalo i u dosadašnjem radu te u akcijama pomoći - rekla je Tatjana Čanković iz udbinskog pododbora.

Korona nas je spriječila u privlačenju mladih. Imamo dosta djece koja su iskazala interes za naš rad i oni su jedan od glavnih prioriteta. Situacija je takva kakva je, pa se nadam da ćemo na proljeće krenuti, jer sada ne smijemo zbog epidemioloških mjera - rekla nam je Ljubinka Pavlović iz Slatine.

Radmila Latas, iz borovskog pododbora, podsjetila je na njihove brojne aktivnosti preko ljeta, prije svega one organizirane kroz rad mjesne biblioteke. - Radionice smo prilagodili situaciji, a osim raznolikih radionica za decu, imamo i radionice za odrasle. Kako ne možemo putovati, kroz program "Teatar u biblioteci" održavamo on-line predstave, a radi i klub čitalaca. Sa svim tim nastavljamo i ove jeseni, jedino što će programi biti za manji broj osoba da zadovoljimo mere u skladu s prostorom s kojim raspolažemo - rekla je Radmila Latas.

Dragiša Laptošević, iz riječkog pododbora, ističe da je njihov prvi prioritet pomlađivanje i uključivanje što većeg broja djece kao novih članova. - U našoj biblioteci imamo knjige koje nemaju ne samo druge biblioteke u Rijeci, nego ni u Hrvatskoj. Zbog toga je naš sljedeći korak otvaranje biblioteke za javnost. A kako su "Dani srpske kulture" tradicija koja se ne prekida, u njihovom okviru, osim održane večeri folklora, imat ćemo projekcije filmova, promocije knjiga i izložbe. Planirali smo veći program, ali se moramo pridržavati pravila novog doba, iako nije isključeno da ćemo uspjeti održati još ponešto - rekao je Laptošević.

Goran Janković iz Viškova od lokalnih vlasti očekuje da im omoguće korištenje prostora. - Od pojave virusa sve aktivnosti su stale jer se korištenje prostora ne odobrava ni udrugama ni

sportskim institucijama. Čim to bude omogućeno, nastavljamo s aktivnostima jer nam inače propadaju sredstva koja smo dobili od Savjeta za nacionalne manjine, Primorsko-goranske županije i općine. Osim toga, u narednim mjesecima bazirat ćemo se na popis stanovništva, odnosno da aktiviramo našu zajednicu s obzirom da na području općine djeluje nekoliko srpskih institucija. U Viškovu živi 5.86 posto Srba, pa moramo nastojati da pad ne bude ispod pet posto jer onda gubimo brojna manjinska prava, između ostalog i u predstavničkom tijelu, rekao je Janković.

 

Tijela i članovi

 

Članovi Glavnog odbora su Dejan Mihajlović, Nikola Arbutina, Novica Vučinić, Zoran Stanković, Vaska Radulović. Milan Uzelac, Milorad Pupovac, Sanela Martinović, Zoran Blanuša, Tihomir Sekeruš, Svetislav Mikerević, Snježana Jovanović, Petar Musić, Dejan Jeličić i Martina Vučinić.

Članovi Nadzornog odbora su Jelena Nestorović kao predsjednica, Vesna Blanuša, Nada Malbaša, Aleksandar Vukov i Neven Vujnović, dok su članovi Suda časti Nikola Miljević kao predsjednik, Aneta Vladimirov, Petar Mamula, Srđan Bojčić i Mirjana Dević.

Članovi Savjeta SKD-a "Prosvjeta" su Borivoj Čalić, Stanko Janić, Miodrag Milošević, Drago Roksandić, Borivoj Dovniković, Sreten Baljak, Nataša Desnica, Đuro Budisavljević, Branka Fulanović, Živko Gnjidić, Dejan Jović, Slavica Juriša, Drago Kekanović, Dušan Marinković, Petar Matić, Đorđe Nešić, Dušan Rapo, Velimir Sekulić, Milica Stojanović, Slobodan Uzelac i Nikola Živković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više