Novosti

Društvo

Slovačka provela masovno testiranje

Gotovo polovici ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na Covid-19 kojim vlada nastoji usporiti širenje koronavirusa i izbjeći strogi lockdown

Large ma%c5%a1a

(foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Tijekom vikenda Slovačka je provela masovno testiranje na koronavirus u kojem je sudjelovalo oko dvije trećine stanovnika od ukupno njih pet milijuna. Više od 38.000 osoba, odnosno 1,06 posto je pozitivnih. Slovački premijer Igor Matovič rekao je da je riječ o najvećem događaju od uspostavljanja republike koji je organizirala vojska. U cijelom procesu sudjelovalo je 40.463 ljudi, među kojima 14.500 zdravstvenih radnika i 6319 vojnika na skoro 5000 lokacija diljem zemlje.

Oni koji su negativni više se ne moraju pridržavati uvedenih mjera, a oni koji su pozitivni moraju u karantenu u svoje domove ili u jednoj od karantena koje je osigurala država. Time je prestao jednotjedni djelomični lockdown tijekom kojeg je bilo ograničeno kretanje te zatvoreni muzeji, galerije i druge atrakcije. S druge strane, sve više europskih zemalja uvodi neku vrstu lockdowna, dok se građani sve više bune i prosvjeduju.

"Smatram da su dobiveni rezultati dokaz da Slovačka funkcionira kao zajednica odgovornih ljudi", rekao je Matovič te najavio i drugu rundu masovnog testiranja ne precizirajući datum. U ovom krugu nisu testirana djeca do deset godina, a svi ostali pristupili su dobrovoljno. No oni koji su odlučili da se neće testirati, morali su u karantenu.

Slovačka je jedna od prvih zemalja koja se odlučila na ovakav potez. Do sada je to napravio Luksemburg i neki veći kineski gradovi poput Wuhana, koji imaju više stanovnika nego Slovačka. Prije nacionalnog testiranja, provedeni su pilot-projekti u dvije najzaraženije regije, Oravi i Bardejovu. Ipak, neki stručnjaci kritizirali su ovaj potez jer su korišteni brzi antigenski testovi, umjesto PCR testova koji su pouzdaniji.

Slovački premijer odlučio se na ovaj potez kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbjeglo zatvaranje zemlje u kojoj je kao i u ostatku EU-a došlo do porasta broja zaraženih tijekom posljednjih tjedana, premda je još uvijek ispod europskog prosjeka. No kako ulazimo u novi val epidemije, druge zemlje EU-a idu ka drugačijoj strategiji. Od 30. listopada u Francuskoj je ponovo uveden nacionalni lockdown, a tamošnje stanovništvo može izaći vani samo na posao u slučaju da ne mogu raditi od kuće, da kupe namirnice i drugu esencijalnu robu, da odu u doktora i za šetnju koja je ograničena na jedan sat dnevno. Svi koji se kreću vani moraju sa sobom imati pisanu potvrdu. Jedino škole, vrtići i jaslice nastavljaju neometano raditi. Ova pravila bit će na snazi do 1. prosinca.

I Njemačka je od 2. studenog uvela nove mjere diljem zemlje, pa su tako zatvorena kina, kazališta, teretane, bazeni, saune, restorani i barovi. No škole, trgovine, frizeri i crkve ostat će otvoreni. Slične mjere uvele su Belgija, Italija, Portugal, Nizozemska, susjedna Slovenija te Španjolska gdje su se regionalne vlasti u najzaraženijem području Madrida protivile ovoj odluci. Kao i u drugim zemljama, u Španjolskoj su sve učestaliji prosvjedi protiv mjera ograničenja. Tako je prošle subote u nekim dijelovima zemlje morala reagirati policija. U Madridu je uhićeno više od 32 ljudi. Prosvjednici koji su se organizirali putem društvenih mreža su palili kontejnere te uništavali fasade trgovina i banaka. U Barceloni, gdje su prosvjede organizirale ekstremno desničarske skupine, napadnuta je policija, a uhićeno je 12 ljudi.

I dok ljudi sve teže podnose nove mjere, a vlade ne pronalaze druge odgovore, broj zaraženih u Europskoj uniji i dalje raste. Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u periodu od 31. prosinca prošle godine do 3. studenog ove godine, u Europi je zaraženo 10.607.091 osoba, od toga najviše u Rusiji (1.655.038), Francuskoj (1.466.433), Španjolskoj (1.240.697), Velikoj Britaniji (1.053.864) te Italiji (731.588).

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više