Novosti

Kronika

Снaгa, aли и вeштинa

Дaни фoлклoрa и oбичaja у oргaнизaциjи Зaвичajнoг удружeњa Србa Oзрeнa и Пoсaвинe из Бoрoвa: Нajзaнимљивиjи су били бaцaњe кaмeнa с рaмeнa, пoтeзaњe кoнoпa, нaвлaчeњe штaпa и трчaњe у врeћи

Siyztw2r86gtnh0dvsrkne1fr5o

Popularna disciplina kamena s ramena

Dani zavičaja, folklora i običaja u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova i ove godine su okupili više od tri stotine učesnika i posetilaca. Najzanimljiviji deo bilo je takmičenje u starim sportovima, od bacanja kamena s ramena, potezanja konopa, navlačenja štapa, skakanja u dalj iz mesta, fudbala i balote, do trčanja u vreći i trčanja s jajetom u kašici za najmlađe. Najatraktivnija disciplina bila je bacanje kamena s ramena u kojoj je pobedio Aleksandar Pandurović iz Negoslavaca, bacivši kamen težak 12,5 kilograma čak 7,01 metara.

- Takmičim se već nekoliko godina, a ove godine sam ostvario najbolji rezultat. Mislim da je presudila ‘čista’ snaga. Ovde smo četvrtu godinu zaredom, organizacija je vrhunska i vidimo se i dogodine – obećao je ovaj 23-godišnjak. Alexu Dragunu, 21-godišnjaku iz Borova Naselja prvo učešće na ovim igrama se posrećilo pa je pobedio u skoku u dalj. U navlačenju štapa najbolji je bio 26-godišnji Mirko Baić iz Negoslavaca.

- Dugo se bavim dizanjem tegova. Za ovu disciplinu presudna je snaga, tehnika ne igra veliku ulogu – priča Mirko. U potezanju kanapa pobedila je ekipa domaćeg ZUSOP-a, koja je osvojila i turnir u malom fudbalu u konkurenciji još tri ekipe iz Vukovara, Ade i Negoslavaca. Najbolji balotaši bili su Nenad Spasojević i Vojin Dugić iz Borova.

Žene su se takmičile u trčanju s jajetom u kašici, a najbrže do cilja, treću godinu zaredom, stigla je Dana Macut iz Vukovara. Za dve dečje discipline prijavilo se više od pedesetero dece. U nošenju kinder jajeta u kašici najbrža je bila 12-godišnja Milica Marković iz Borova, a prvi do cilja je skačući u vreći stigao je 11-godišnji Andrej Todorović iz Vukovara. Najuspešnije takmičare organizator je nagradio peharima, medaljama i diplomama. Održan je prigodan kulturno-umetnički program, u kojem su uz domaćina, folklornu sekciju ZUSOP-a, učestvovala kulturno-umetnička društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova, ‘Srem’ iz Markušice i ‘Bekrija’ iz Negoslavaca te Muška pevačka grupa ‘Naši koreni’ SKD ‘Prosvjeta’ pododbora Borovo. Manifestaciju i ove godine sufinansiraju Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Opština Borovo.

- Žao mi je što zbog epidemije koronavirusa u programu nisu nastupili, iako je bilo planirano, gosti iz Republike Srpske i Srbije, ali uz izvođače s našeg područja i takmičare, manifestaciju smo uprkos koroni i lošim vremenskim uslovima uspešno priveli kraju i dobili pobednike u svim disciplinama – kaže predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

Sportske igre je svečano zatvorio predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Srećan sam što se igre održavaju svake godine i što su svake godine jednako dobri takmičarski duh i raspoloženje među narodom koji se ovde okuplja. Uzdamo se u to da će se ta tradicija ovde nastaviti. Ovdašnji Ozrenci i Posavljani sa svojom tradicijom predstavljaju bogatstvo. To bogatstvo treba čuvati, a svi oni trebaju čuvati ovaj deo naše zemlje, posebno mir, sigurnost i dobre odnose među ljudima - poručio je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više