Novosti

Društvo

VIDEO: SNV postavio spomenik žrtvama ustaša u Donjoj Suvaji

Spomenik s 290 imena uklesanih u kamenu, autora Davida Kabalina, na inicijativu Srpskog narodnog vijeća te preživjelih svjedoka i mještana Suvaje, podignut je na 80. godišnjicu ustaškog zločina, počinjenog 1. jula 1941.

U selu Donja Suvaja kod Srba, Srpsko narodno vijeće postavilo je spomenik posvećen žrtvama ustaškog zločina počinjenog 1. jula 1941. godine. Parastos u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg za 290 ubijenih civila, većinom žena i djece, služio je Episkop gornjokarlovački Gerasim sa sveštenstvom.

"Dana 1. jula 1941. godine ustaše su, vođeni Maksom Luburićem, surovo mučili i ubili žene, djecu i starije mještane u Donjoj Suvaji. Spomenik s natpisom i 290 njihovih imena uklesanih u kamenu, autora Davida Kabalina, podignut je na 80. godišnjicu njihovog ubojstva na inicijativu SNV-a te preživjelih svjedoka i mještana Suvaje, u znak sjećanja na njihove živote, stravični samrtni čas, ali s vjerom u ideju pobjede čovjeka nad mržnjom", poručili su iz Srpskog narodnog vijeća.

Nakon komemoracije, ispred novopostavljenog spomenika, potomcima ubijenih i preživjelima obratio se predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Dobre.

- Danas se sjećamo svih nevinih žrtava koje je uzrokovao zločinački režim Ante Pavelića, posebno 246 ubijenih u Donjoj Suvaji i 14 u Gornjoj Suvaji. Počinjeni zločini direktna su posljedica proglašenja NDH od Eugena Dide Kvaternika i dolaska na vlast Ante Pavelića u dogovoru s Hitlerom i Mussolinijem. Ta zločinačka, nenarodna vlast, odmah je donijela Odredbu za obranu naroda i države, Odredbu o zabrani ćirilice i naredbu o obilježavanju pravoslavaca trakom na kojoj je stajalo slovo "p" - rekao je Dobre.

Istaknuo je da je to bio samo dio bogatog arsenala zlodjela, temeljem kojih je funkcionirao ustaški režim "čiju nepravdu, čizmu i nož će osjetiti Židovi, Romi, Srbi, pa i Hrvati" koji su na vrijeme uvidjeli zle namjere NDH. Dobre je podsjetio da je na temelju ovih odredbi, zločinac Maks Luburić, počeo takozvano čišćenje terena po Baniji, Kordunu i Lici.

- Provode se strahoviti zločini i teror. Formiraju se logori smrti u kojima stradaju nedužni ljudi. Vrše se deportacije, premlaćivanja i pokrštavanje da bi sve kulminiralo masovnim pokoljem od kojih se jedan dogodio i na ovom mjestu. Da se radilo o smišljenom i planiranom projektu govori činjenica da je Mile Budak javno poručio Srbima "da se poklone ili da se uklone", a zatim i uputio zloglasni poklik "bjež'te psine preko Drine". Iz Bosanske Krajine pjesnik Viktor Gutić ironično je poručio "poželjeće drumovi Srbalja, al' Srbalja nigdje biti neće". U takvom političkom ozračju odvijao se život u Lici; pun straha, neizvjesnosti, terora i krvi, a zbog takve politike dogodio se i ovaj zločin u kojem su stradali nevini životi - kazao je Dobre.

- Počinili su prvi zločin te vrste u nizu zločina koji su im prethodili; u Gudovcu gotovo dvije stotine muškaraca, u Glini kako je bilo planirano, između 300 do 400 muškaraca od šesnaeste godine pa naviše, u Veljunu više od pet stotina muškaraca. Zločin počinjen u Donjoj Suvaji, Osredcima, Bubnju i Nebljusima, počinjen je u tri-četiri dana. Jedna je akcija, jedno je zlo, ali nije bilo jedino - rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a, naglasivši da su "svi oni koji su mislili da će rušenjem i uklanjanjem ovakvih spomen obilježja zatrti trag tom zločinu, naknadni sudionici u zločinu".

- Ne znati za zločine koji su počinjeni na cijelom prostoru NDH, od Gorskog Kotara pa do Podrinja i Istočne Hercegovine, gdje su ustaška vojska i redovna, domobranska vojska poduzimale iste akcije, s istim ciljem, ne govoriti o tome danas i ne biti na mjestima kao što je Donja Suvaja, nije samo stvar zaborava niti okupiranost poslovima i brigama, već to znači strah od zamjeranja nekima koji tu ideologiju i danas doživljavaju kao veliku, ili je stvar vjerovanja da žrtve nisu vrijedne sjećanja - poručio je predsjednik SNV-a, zaključivši kako nijedno od ta dva vjerovanja nije dostojno slobodnog čovjeka.

Otvaranju spomenika u Donjoj Suvaji prisustvovali su predstavnici Ambasade Srbije u RH, saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) iz Splita, te predstavnici županijskih, općinskih i lokalnih vlasti iz tri županije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više