Novosti

Kronika

Спaсити пaртизaнски мурaл

Пoдручнa шкoлa у Вeликoм Пoгaнцу имa плaн oбнoвe умjeтничкoг дjeлa пoсвeћeнoг Нaрoднo-oслoбoдилaчкoj бoрби

D3457r195cl1vme4gds3enn347d

Zidna slika posvećena partizanskoj borbi

Područna škola Veliki Poganac, osim po vrijednim učenicima i učiteljima koji svake školske godine priređuju razne kulturno-prosvjetne manifestacije, poznata je i po jednom značajnom umjetničkom djelu. To je stari mural s antifašističkom tematikom - prikazom povijesne borbe kalničkih partizana - koji se nalazi na zidu glavnog školskog hodnika. Mural nepoznatog autora izrađen je odmah nakon otvorenja škole, davnih 60-tih godina, dok je ratnih devedesetih, zaslugom školskog osoblja, ostao sačuvan do današnjih dana. Da bi mural bio sačuvan za buduće generacije, Veliki Poganac na čelu direktorom Krunoslavom Belajom, ima ga u planu restaurirati.

- Riječ je o muralu starom preko 50 godina, dakle, radi se o vrijednom umjetničkom djelu kojim se odaje poštovanje kalničkim partizanima i njihovoj antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Mural je dio ne samo prigorske nego hrvatske kulture i povijesti. On ima svoju estetsku, ali i edukativnu funkciju. To je glavni razlog zbog kojega smatram da bi trebao bi obnovljen i sačuvan. U tu svrhu škola ima namjeru uključiti lokalnu zajednicu te sve mjerodavne institucije. Sada smo u fazi traženja donacija i sponzorstva za potrebe restauracije. Mural je kroz godine doživio djelomična oštećenja koja se daju sanirati. Nadam se da će se sredstva za obnovu murala naći što je prije moguće. Isto tako, nadam se da će se urediti spomen soba posvećena kalničkim partizanima koja se nalazi u blizini samog murala - rekao je Belaj.

Velikopoganačka škola prije više od 30 godina imala je oko 300 učenika i nosila je naziv po slavnoj partizanskoj ‘32. diviziji’. Nakon izgradnje bila je jedna od najmodernijih obrazovnih ustanova u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, a njezinom svečanom otvorenju svjedočio je Dušan Dulikravić, mještanin Velikog Poganca i aktualni predsjednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Općine Rasinja (UABA).

- Pozitivno je što su prosvjetni radnici sačuvali mural jer je bilo pokušaja da se on ukloni i tako uništi svaki spomen na borbu kalničkih partizana protiv fašističkog zla. Mislim da je jedini takve vrste u Hrvatskoj. Što se tiče otvorenje zgrade škole, to je tada bio veliki događaj u Prigorju i Podravini. Tu su bile uključene lokalne firme, lokalne vlasti i tadašnja JNA. Tu su u školu išla djeca iz Velikog Poganaca i okolnih mjesta. Raduje me što su prije nekog vremena zagrebački SNV i Općina Rasinja zajedno radili na obnovi škole, posebno na uvođenju centralnog grijanja. Školu i mural svakako treba obnoviti, a slobodne prostore iskoristiti za potrebe rada srpskih društvenih i kulturnih institucija te udruženja - kazao je Dulikravić.

Gordana Smoljanović, jedna od društveno najaktivnijih mještanki Velikog Poganca napominje da osim murala obnovu trebaju zidovi i stolarija. Prošle 2018. godine, pored uvođenja centralnog grijanja u školu, asfaltiran je njezin pristupni put, izgrađeno dječje igralište i postavljena vertikalna prometna signalizacija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više