Novosti

Kronika

Splićani u Kragujevcu

Prijem za Srbe iz Hrvatske održan je u Skupštini Kragujevca, nakon čega su obišli Spomen park u Šumaricama te položili vence kraj spomenika strelјanim đacima i profesorima

C3yk6yth2uub739be4mknt54lh0

Spomenik streljanim đacima u kragujevačkim Šumaricama (foto wikipedia)

U Skupštini Kragujevca organizovan je prijem za predstavnike gradova Splita, Obrovca i Kistanja, kao i za članove Udruženja Srba iz Hrvatske ‘Nikola Tesla’. Povod za okupljanje bio je koncert pesama i igara iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Bosanske Krajine i Šumadije, pod nazivom ‘Zavičaju u srcu te nosim’.

- U Splitu živi više od 2,5 hilјada pripadnika srpske nacionalne manjine. Grad Split i njegovi predstavnici trude se da očuvaju različitosti manjina i u umetničkom, kulturnom, državnom i jezičkom smislu. Ovakve i slične posete su mali koraci u obnavlјanju državnih kontakta, ali su veliki za sve nas - rekla je Vesna Alač, predstavnica Grada Splita.

Nakon prijema u Gradskoj upravi, delegacija iz Hrvatske obišla je Spomen park i položila vence kraj spomenika strelјanim đacima i profesorima u Šumaricama. Tokom jednodnevne posete obišli su Narodnu biblioteku ‘Vuk Karadžić’, muzej ‘Stara livnica’ te manastire u Divostinu i Drači. Pre koncerta u Knjaževsko-srpskom teatru, kragujevačko udruženje ‘Nikola Tesla’ i SKD ‘Prosvjeta’ iz Splita, potpisali su Povelјu o prijatelјstvu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više