Novosti

Kronika

Spoj mladosti i iskustva

VSNM Vukovarsko-sremske županije dodelio godišnje nagrade: Mladi sportista Nikola Todorović i umetnik Boško Popović dobitnici su nagrada za istaknute pojedince

Povodom svoje krsne slave Svetog Simeona Mirotočivog, Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije dodelilo je godišnje nagrade istaknutim pojedincima iz srpske zajednice. Plaketu je dobio 15-godišnji Nikola Todorović iz Vukovara, član Kluba dizača utega.

U četiri godine osvojio je 48 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane medalje te 6 pehara kao ukupni pobednik na državnim i međunarodnim takmičenjima. Prošle godine je u dresu Hrvatske na Kupu Evropske unije u Irskoj osvojio 3. mesto. Kao perspektivni sportista dobio je priznanje Zajednice sportskih udruženja Grada Vukovara za 2019. godinu. Ove godine očekuju ga nastupi na Svetskom juniorskom prvenstvu u Rumuniji i Evropskom KUP-u za mlađe juniore na Malti. Učenik je prvog razreda Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru, smera mašinski računarski tehničar.

- Nagrada mi je dodatno ohrabrenje i poticaj u mom daljnjem bavljenju sportom. Ovaj sport mi je pomogao da očvrsnem fizički i psihički - kaže Nikola i dodaje da zbog sporta nije zanemario školu, a plan mu je da upiše kineziološki fakultet i postane trener. Mladi Todorović je dobio i novčanu nagradu od vukovarskog SDSS-a u iznosu od .1000 kuna koju mu je uručio predsednik Srđan Kolar, a finansijsku podršku srpskih institucija iz Zagreba pred Nikolin put u Bukurešt obećao je i saborski zastupnik Milorad Pupovac koji je prisustvovao obeležavanju krsne slave VSNM-a.

Dobitnik Povelje za životno delo je 66-godišnji skulptor Boško Popović iz Borova, voditelj Likovne sekcije ‘Sava Šumanović’ pri KUD-u ‘Branislav Nušić’ i član SKD ‘Prosvjeta’ pododbora Borovo, koje ga je i predložilo za ovu nagradu.

- Ove godine ću proslaviti 30 godina umetničkog rada. Bavim se isključivo skulpturom i reljefom u drvetu. Pomalo i slikam, ali slike nisam izlagao, to je više za moju dušu. Pripremam šestu samostalnu izložbu u Borovu koja će predstavljati retrospektivu dosadašnjeg rada, a biće i novih radova - najavio je Popović, dobitnik više nagrada i priznanja za svoj rad u području vajarstva.

Bogosluženje i obred osvećenja slavskog kolača i žita u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru predvodio je arhijerejski namesnik protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović. Ovogodišnja kuma bila je saborska zastupnica i članica VSNM-a Dragana Jeckov sa porodicom.

- Izuzetna mi je čast i puno mi znači ovo kumstvo jer sam vernica i svetosavka. Puno mi je srce. Neka ovo naše Veće i naša slava služe miru, slozi i jedinstvu srpskog naroda na ovom prostoru - poručila je Jeckov.

Na svečanosti u vukovarskom restoranu Mornar, predsednik VSNM-a Svetislav Mikerević govorio je o brojnim realizovanim aktivnostima, a među planiranim je naveo nastavak borbe za prenos osnivačkih prava za škole s nastavom na srpskom jeziku sa županije na opštine u kojima te škole deluju. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Tamburaški sastav Dunavske zore i vokalne solistkinje Katarina Lukić i Jovana Serdar, a prigodne recitacije govorili su Milica Šarčević i Uroš Antić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više