Novosti

Kratko & jasno

Срђaн Jeрeмић: Стимулишeмo млaдe

Пoврaтaк млaдих пoрoдицa трeбa дa будe зaдaтaк свих нaс, кaжe дoжупaн Вукoвaрскo-сриjeмскe жупaниje

Large razgovor srdjan jeremic %2b%c4%87irilica

Kakav je aktualni položaj srpske zajednice Vukovarsko-srijemske županije?

Pripadnici naše zajednice dele sudbinu svih stanovnika županije koju karakteriše manjak značajnijih investicija i nedostatak radnih mesta. No nama položaj otežava i to šta se mnogo teže pronalazimo posao u državnim i javnim ustanovama ili regionalnoj, lokalnoj upravi i samoupravi; statistički podaci Ministarstva uprave govore tome u prilog, pa za posledicu imamo još intenzivnije iseljavanje mladih porodica odavde. U nekim opštinama unutar Županije imamo većinu, pa onda i vlast, a i regionalna vlast na svom nivou provodi poticajne mere prema obrtnicima i OPG-ovima – na njih mogu da se jave svi koji ispunjavaju uslove, radi čega ih je iskoristilo mnogo naših sunarodnjaka. Te su im mere pomogle u održavanju i razvoju poslovanja. Pored toga, opštine Borovo, Negoslavci, Markušica i Trpinja, kao i cela Županija, imaju program sufinansiranja kupnje prve kuće od strane mlade porodice, jer se i tako nastoji ublažiti demografski pad u sredinama koje su po poslednjem popisivanju stanovništva najgore prošle.

Zajedničko veće opština ovih dana obilježava 25. godišnjicu – kakva je uloga i važnost tog tijela za pripadnike zajednice u tom dijelu Hrvatske?

ZVO je veoma važna institucija za zajednicu sa istoka Hrvatske. Kroz aktivnosti koje pokrivaju segmente kulture, obrazovanja, medija, privrede, pravne pomoći i projektnih aktivnosti to telo pridonosi našem jačanju unutar Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Dodatnu snagu donosi nam mogućnost dodele kapitalnih donacija prihvatljivim prijaviteljima iz opštine sa većinski srpskim stanovništvom te veća srpske nacionalne manjine na županijskim, gradskim i opštinskim nivoima. To je sve pridonelo značajnijim pomacima, pogotovo tamo gde nas ne živi mnogo i gde imamo tek VSNM ili neko svoje udruženje.

Kako komentirate nedavne manjinske izbore i njihove rezultate?

Mogu da kažem da sam odazivom birača relativno zadovoljan: na nivou Županije izlaznost je bila oko 16,5 odsto, no ona je u realnosti veća usled nepodudaranja zvaničnog broja osoba u biračkim spiskovima i sa popisa stanovnika. Kandidati SNV-a dobili su značajan broj glasova, a konkurentnu listu imali smo samo u Opštini Borovo, gde smo takođe trijumfovali sa svojim kandidatima. Posebno smo srećni da smo uspeli oformiti manjinsko veće u Gunjini, mada smo radi pomenutih rezultata u popisivanju stanovništva izgubili pravo da ga formiramo u Nuštru, u kom je to telo postojalo unatrag četiri godine, pre ovih izbora.

Kako je u školstvu, koliko đaka pohađa nastavu po modelu A? I što očekujete u narednoj školskoj godini, hoće li se registracija škola odvijati po planu?

Još uvek se uspešno nosimo sa svim izazovima u obrazovanju, pa sa ponosom kažemo da se najviše naših đaka školuje kompletno na svom materinjem jeziku i pismu, odnosno po modelu A; tako je u osnovnim i srednjim školama. Naravno, pomenuti loši demografski trendovi i ukupno smanjenje broja porodica sa decom koje ostaju ovde negativno se reflektuju i na broj polaznika srpskih vrtića i škola. Dobra je vest da ima primera povratka mladih porodica, pa stimulisanje povratka treba da bude zadatak svih nas koji smo u mogućnosti da kreiramo neke mere i odluke.

Privlače li kulturne, društvene aktivnosti srpske zajednice i druge koji žive u Županiji?

Kad govorimo o kulturnoj autonomiji zajednice na županijskom području, mogu da kažem da smo u tom smislu jako dobro organizovani i veoma aktivni. Možemo da se pohvalimo sa puno kvalitetnih sadržaja i programa, ne samo kada je reč o kulturnom amaterizmu nego i na višem, profesionalnijem nivou. Sem toga, takva događanja usled svoje kvalitete obično su vrlo atraktivna svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a upravo je to smer koji treba da ih unapređujemo, razvijamo i nadograđujemo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više