Novosti

Stogodnjak

Pozvali u pomoć "lovce na vampire"

8. 9. – 15. 9. 1923: Stanari kuće broj 61 u Bosanskoj ulici u Beogradu našli su se pred nerješivim problemom. Netko im – stanari su ga prozvali vampirom – već danima kamenjem razbija prozore na stanovima. Uzalud su svi njihovi pokušaji da ga uhvate

Large stogodnjak

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

U talijansko-grčkom sporu oko otoka Krfa fašistička Italija je uputila Grčkoj ultimatum u kojem traži da joj se prizna pravo na taj otok. To je povod glasilima da podsjete na najvažnije svjetske ultimatume i ratove u posljednjih pola stoljeća. Od 1871. bilo je 20 ratnih sukoba i u njima sedam u kojima ultimatumi nisu bili poslani. Bez ultimatuma su bili francusko-njemački rat 1870. godine, ali su već 1876. Austro-Ugarska, Rusija, Njemačka, Engleska i Francuska poslale Turskoj notu, zahtijevajući od nje reforme za kršćane u Bosni i Hercegovini.

Poslije ubojstva francuskog i njemačkog konzula u Solunu 1876., s berlinske konferencije upućena je nota Turskoj. Iste godine su Srbi i Crnogorci također uputili notu Turskoj, nakon čega je buknuo rat. U ratu između Rusije i Turske, te Srbije i Bugarske nije bilo ultimatuma. Godine 1912. balkanski saveznici Srbija, Crna Gora, Bugarska i Grčka postavili su Turskoj ultimatum o potrebi širokih reformi. Turska je odgovorila ratom. Napokon, 1914. Austrija je uputila ultimatum Srbiji. Iz njega se izrodio Prvi svjetski rat.

 

U povodu rođenja prestolonasljednika kralj je izdao ukaz o pomilovanju više stotina osoba. Amnestijom su, uz ostalo, obuhvaćene osobe koje su kažnjene od strane građanskih i vojnih kaznenih sudova i to za kazne zatvora između dva i šest mjeseci, osobe koji su prvi puta suđene, jednu šestinu kazne osobama koje su suđene zbog zločina iz koristoljublja, osobama kažnjenim novčanim kaznama do 1000 dinara… Od opće amnestije izuzeti su osuđeni za ubojstva s predumišljajem, za djela protiv javne sigurnosti i državnog poretka, osuđenici na smrt, ali im je kazna kasnije zamijenjena vremenskom…

 

Stanari kuće broj 61 u Bosanskoj ulici u Beogradu našli su se pred nerješivim problemom. Netko im – stanari su ga prozvali vampirom – već danima kamenjem razbija prozore na stanovima. Uzalud su svi njihovi pokušaji da ga uhvate, ne pomažu ni noćne straže, pa čak ni policija. Što je najvažnije nitko ne zna otkud kamenje dolijeće i tko ga ima u tolikoj količini. Beogradske novine pišu: "Policija je preko puta zgrade pronašla neku rupu, ali kad su se zavukli u nju ona je bila prazna i bez ikakvih dokaza da se 'vampir' u njoj skriva.

Jednoga dana uredovanje policije posmatralo je više od 300 građana. Kad bi ona otišla od zgrade, kamenje je opet počelo da pada na sve strane. Kad nije pomogla policija stanari su pozvali u pomoć 'lovce na vampire'. Jedan od njih je, držeći u ruci bosiljak, krst i svetu vodicu, došao u dvorište uklete kuće i izrekao svoje: 'Ako si đavo, dao bog da te nema, a ako si čovek dao bog da te što pre uhvatimo…' Drugi pak 'lovci vampira' tvrde da je "u toj kući neko davno umro, ali da nije imao opela, pa se sada javlja kao vampir, osvećuje i baca kamenje…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više