>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Stradanje Židova u Karlovcu

Karlovački đaci educirani su o holokaustu kroz nastavu građanskog odgoja: Karlovačka Knjižnica za mlade, OŠ Dubovac i srednja Ekonomsko-turistička škola, predstavili su projekt ‘Židovi u Karlovcu’

Karlovačka Knjižnica za mlade, Dubovac i srednja Ekonomsko-turistička škola, predstavili su projekt ‘Židovi u Karlovcu’, koji se provodi u školama u području građanskog odgoja i obrazovanja. Bila je također postavljena izložba te su prikazana dva kratka dokumentarna filma pod naslovima ‘Oživjela prošlost - priča o Davidu Meiselu’ te ‘Svjedočanstva 1 - sudbina obitelji Navratil’. Organizirana je tribina na kojoj su sudjelovali autori i sudionici oba filma: Tena Bunčić, ginekolog dr. Ivo Navratil, fotograf Dinko Neskusil te voditeljice projekta Maja Lukić iz Dubovac i Tatjana Protulipac iz Ekonomsko-turističke škole, inače obje profesorice povijesti.

Zanimljivo je da su ustaše 1941. godine više puta zatvorile poznatog dirigenta Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, Židova Davida Meisela obavještavajući javnost da je dirigent ‘naprosto netragom nestao’. Karlovčani su više puta pokušavali spasiti dirigenta, ali ni on ni njegov sin nisu preživjeli Jadovno. Nedavno mu je u holu Gradskog kazališta Zorin dom otkrivena spomen ploča

Potresna je i priča dr. Ive Navratila čiji je otac bio apotekar, Hrvat a majka Židovka. Nju i sina Ivu su ustaše odveli u logor Jasenovac. Otac je otkupio njihove živote tako što je svu svoju i ženinu imovinu, novce i nakit dao ustašama, uključujući vjenčano prstenje. Majka se pokrstila i prešla na katoličanstvo pa je crkva urgirala i pušteni su na slobodu. Kada su se vratili u Karlovac otac je još nekoliko puta morao davati ustašama novce te iznova otkupljivati živote supruge i sina. Majka je svejedno morala nositi na rukavu Davidovu zvijezdu, a obitelji je pomogla i jedna žena koja je radila u ustaškom stanu pa kada bi je ustaše pitale ima li u njenoj zgradi Židova uvijek bi odgovarala negativno. Djed dr. Navratila je živio u Zagrebu i bio je vrlo bogat: imao je zemlju i zgrade na Pantovčaku. NDH je i njemu uzela svu pokretnu i nepokretnu imovinu.

U dio zgrada su ušli Nijemci, a u drugi dio sam poglavnik sa svojom svitom. Navratili su preživjeli rat tako što je otac radio u apoteci, ali potajno je lijekovima snabdijevao partizane. Veza na Kordunu mu je bio pokojni general Rade Bulat. Obje profesorice odlično su odradile projekt, kojim je učenicima približena sve strahote holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

1/1