Novosti

Društvo

Strah antiratnih Rusa u Srbiji

Slučaj ruskog antiratnog aktivista Petera Nikitina, koji je dva dana zadržan na beogradskom aerodromu, budi i kod ostalih antiratnih aktivista strah od deportacije

Large internacionala ko%c5%beul

Beogradski Trg republike – prosvjed grupe Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata, septembar 2022. (foto Milos Tešić/ATAImages/PIXSELL)

Vest da je Peteru Nikitinu, antiratnom aktivisti i jednom od osnivača Ruskog demokratskog društva po povratku iz Portugala bio zabranjen ulazak u Srbiju, pa je tako dva dana čekao u međucarinskoj zoni beogradskog aerodroma Nikola Tesla, mnoge je podsetila na film "Terminal". U njemu Tom Henks glumi istočnoevropljanina koji zaglavi na njujorškom aerodromu jer je u toku njegovog leta ka SAD-u u njegovoj fiktivnoj državi započeo rat, a aktuelna vlada se raspala.

U Nikitinovom slučaju objašnjenja za zadržavanje nije bilo, kao što ga nije bilo i nakon što mu je dopušteno da uđe u Srbiju gde ima stalno prebivalište. To budi sumnju da je zadržavanje bilo posledica političke odluke, što i kod ostalih antiratnih aktivista koji su izbegli iz Rusije budi strah da bi se sličan problem mogao desiti i njima.

Za razliku od Nikitina koji je državljanin Nizozemske, ostali drugog državljanstva osim ruskog nemaju. Posebno zato što se nešto slično već dešavalo, podsetio je advokat Čedomir Stojković koji redovno prati akcije Ruskog demokratskog društva (RDD). To udruženje osnovali su antiratno nastrojeni ruski građani koji su se nakon početka invazije na Ukrajinu doselili u Srbiju.

- Znam za tri slučaja gde su proterivani ruski državljani jer su držali transparent s natpisom da je Vladimir Putin zločinac. Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko lično je urgirao za gospođu koja je ispred Ruskog doma, prilikom jedne njegove konferencije, uzvikivala na to da je Putin zločinac i da je rat u Ukrajini zločin. Nju je nakon intervencije Bocan-Harčenka uhapsila policija, dobila je prekršajnu kaznu koju je platila i nakon toga je proterana iz Srbije. A sve to samo zbog tvrdnje da je Putin zločinac i da je rat Rusije protiv Ukrajine zločin -podseća Stojković.

Jedan od osnivača RDD-a je i bivši opozicioni odbornik iz Sankt Petersburga Vladimir Volokhonski kome je policija upadala u stan i koji je bio privođen te je odluku da napusti Rusiju doneo i pre nove agresije na Ukrajinu. Odahnuo je kada je dobio rešenje o privremenom boravku, a sada je zabrinut jer boravak mora produžiti. Zahtev je podneo, ali već mesecima nema nikakvog odgovora.

- Bojim da ću se suočiti sa sličnom situacijom kao Peter jer sam zaglavio sa produžavanjem dozvole boravka. Počinjem misliti da je sve zbog istog razloga. Zaista, ne znam šta je problem - požalio nam se Volokhonski.

Nepostojanje odgovora ga buni. Kaže da su pitali vlasti da li postoje neka jasna pravila ponašanja koja mogu uticati na produženje boravka. Nagađa da im je zabranjeno da protestiraju zbog rata u Ukrajini, ali se pita i da li im je dozvoljeno i da učestvuju u antivladinim protestima koji već više od dva meseca traju u Srbiji.

- Peter nas je predstavljao na nekim od protesta. Šta mi treba da uradimo da bismo izbegli ovakvu situaciju? Odgovora nema, ni jasnih pravila šta Rusi u Srbiji moraju izbegavati - ističe Volokhonski te dodaje kako "možda ne bi smeli da postavljamo postove na društvenim mrežama kako nas ne bi deportovali".

Volokhonski veruje da postoje neki konkretniji razlozi za ćutanje vlasti na njegov zahtev, pa kao i u Peterovom slučaju veruje da je ovde reč o političkoj odluci. Boji se da će se ako napusti Srbiju po povratku naći u istoj situaciji, ili još gore, da postoji mogućnost da ga ovdašnje vlasti vrate u Rusiju.

Naime, on je za razliku od Nikitina ruski državljanin te za razliku od njega nema pravo da uđe u Evropsku uniju. Jedina opcija za njega su Crna Gora ili Bosna i Hercegovina na nekoliko dana, objašnjava. Naglašava, međutim, da je zahtev predao i da je krivica vlasti ako ne bude nikakvog odgovora, pa pretpostavlja da će mu to biti dovoljno da ne mora izlaziti iz Srbije.

- Mogu da tu živim i da radim koliko god želim, dok ne odgovore - kaže on.

U Beogradu trenutno živi u stanu u zgradi pored koje se nalazi jedna breza, inače nacionalni simbol Rusije. Simbol je to snage, zdravlja i lepote, pa je činjenicu da ima stan u zgradi uz brezu shvatio kao pozitivan signal i ne bi baš da se odvaja od nje. Ipak, kao moguće rešenje vidi dobijanje nemačke radne vize, što je komplikovanije od dobijanja dozvole boravka u Srbiji. Ali je rešenje, jer u Rusiju ne želi da se vrati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više