Novosti

Kronika

Struja za domaćinstva u Bjelajcima

Pokrenut je pilot projekt instalacije solarnih panela snage 5 kWp u kućanstva bez struje koja se nalaze na mjestima gdje nema niskonaponske mreže, odnosno gdje je previše udaljena ili iz nekog drugog razloga preskupa da se dovede do kućanstava, kaže Boris Milošević

Large milosevic struja

Boris Milošević s Milanom Obradovićem iz Katinovca (foto Vladimir Jurišić)

Četiri kućanstva iz zaseoka Bjelajci kod Pakraca, koja do sada nisu imala električnu energiju, u utorak će je dobiti puštanjem u rad fotonaponskih sustava koji su instalirani na njihovim kućama, najavljeno je u ponedjeljak iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Iz Fonda kažu da će fotonaponske sustave pustiti u rad 13. travnja u zaseoku Bjelajci (Bjelajci 19) potpredsjednik Vlade Boris Milošević i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi pilot projekt elektrifikacije kućanstava koja do sada nikad nisu bila priključena na elektro-energetsku mreže. Projektom su obuhvaćeni socijalno najugroženiji stanovnici Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije kojima se na kuće postavljaju fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije, navode iz Fonda. 

- Pokrenut je pilot projekt instalacije solarnih panela u ona kućanstva bez struje koja se nalaze na mjestima gdje nema niskonaponske mreže, odnosno gdje je previše udaljena ili iz nekog razloga povezana s velikim troškovima i poteškoćama da se dovede do kućanstava koja su bez struje. Solarni paneli su snage 5 kWp što zadovoljava potrebe domaćinstva. Projektom je za početak priključeno šest kuća, od čega su četiri u Bjelajcima, a tokom godine će se priključiti sva domaćinstva koja se identificiraju – kazao je za Novosti Boris Milošević, ističući da se nastavlja sa sanacijom i obnovom elektro-energetske mreže odnosno reelektrifikacijom, te da je ugradnja panela dodatak na ovaj veći projekt.

Fond je osigurao sredstva, servis, akumulatore i sve ostalo, pa su korisnici oslobođeni bilo kakvih novčanih izdataka. Ovom su fazom obuhvaćena četiri domaćinstva u Bjelajcima kraj Pakraca, jedno kraj Vrginmosta, a jedno kraj Topuskog u Katinovcu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više