>

novosti logo

Kronika Kronika

Suza za braćom i sestrama

Komemoracija za civilne žrtve Drugog svjetskog rata u mjestima Vojakovac i Vojakovački Osijek kod Križevaca: ‘Suza za bratom i sestrom nikada ne smije prestati kapati iz oka hrvatskog i srpskog naroda’, rekao je načelnik Kalnika Mladen Kešer

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM) održana je 21. jula komemoracija za civilne žrtve Drugog svjetskog rata u mjestima Vojakovac i Vojakovački Osijek kod Križevaca. Komemoraciji su prisustvovali predstavnici lokalnih antifašističkih udruženja i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA), manjinski vijećnici iz Prigorja, Podravine, Samobora i Velike Gorice te potomci vojakovačkih žrtava. Okupljenima ispred spomenika u Vojakovcu i Vojakovačkom Osijeku, se obratila Goranka Manojlović, predsjednica VSNM-a Grada Križevaca.

- Prisjećamo se velike tragedije koja je zadesila srpski, jevrejski i dio hrvatskog naroda u ovom dijelu potkalničkog Prigorja. U julu i avgustu te nesrećne 1941. godine, ustaše su ubili preko 200 nedužnih civila u mjestima Vojakovački Osijek i Vojakovac. Zločinci nisu štedjeli ni najmlađe. Najmlađa žrtva bila je tako djevojčica od 10 godina, inače hrvatske nacionalnosti, koja je sa svojom porodicom živa zapaljena. Ubijeni su mnogi mladići od 19 i 20 godina. Mnoge familije prestale su fizički postojati, a sela su opustjela. Na kraju, radi povijesne istine, treba priznati; da nije bilo partizanskog pokreta i Komunističke partije koja je uspješno izvela antifašističku borbu i revoluciju, mi danas ovdje ne bi ni bili. Velika većina bila bi doslovno istrebljena, a o svemu tome ne bi bilo nikakvog spomena - rekla je Goranka Manojlović. Komemorativni događaj svojim govorom također je uveličao Mladen Kešer (SDP), načelnik Općine Kalnik.

- Danas sam zapalio svijeću i poklonio se ubijenim civilima u Drugom svjetskom ratu u Vojakovačkom Osijeku. Stanovnici tog kalničkog sela naša su braća. Suza za bratom i sestrom nikada ne smije prestati kapati iz oka živućeg hrvatskog i srpskog naroda - rekao je Kešer. Dražen Ernečić iz Muzeja grada Koprivnice prisutne je upoznao s kratkom povijesti i uzrocima ustaških zločina u Prigorju i šire.

- O ovome što se dogodilo moraju znati i mladi. Mladih na ovakvim skupovima treba biti sve više. Nikada ne smijemo zaboraviti ovu tragediju. Svi ti ljudi stradali su samo zato jer su bili drugačije nacionalnosti, vjeroispovijesti i političkog uvjerenja. Onima koji žele ponovo oživljavati ustaštvo, poručujemo da to neće proći - naglasio je Branko Dolenec iz SABA Republike Hrvatske. Dolenec.

Druženje uzvanika nastavilo se u Društvenom domu u Vojakovačkom Osijeku. Pored Srba i Hrvata koji su bili najbrojnije žrtve prigorskog fašističkog zločina, stradalo je i oko desetak Jevreja iz Vojakovca. Spomenik u Vojakovcu tokom ratnih devedesetih je u potpunosti uništen, a pred nekoliko godina je obnovljen i premješten na novu lokaciju - na pravoslavno groblje kod crkve Sv. Georgija. Antifašistički spomenik u Vojakovačkom Osijeku bio je djelomično uništen; s njega bila je uklonjena zvijezda koja je ponovo zaslugom grupe mladih antifašista vraćena na svoje mjesto.

1/1