>

novosti logo

Kronika Kronika

Svaki trenutak je dragocjen

Pomozimo mladiću Mihajlu Tonkoviću, izbjeglici iz Like, kojemu je hitno potrebna transplantacija bubrega

Još krajem 2015. godine Novosti su se uključile u humanitarnu akciju pomoći Mihajlu Tonkoviću. Tada vrlo uspješna akcija, u koju su se uključili ljudi iz cijelog svijeta, pomogla je ovom mladom Ličaninu da se održi na životu unatoč izuzetno teškoj bolesti. No pošto nije skupljen cjelokupan iznos, njegovo zdravstveno stanje nije sređeno do kraja, već se nakon godinu i pol dana ovaj mladi čovjek ponovo našao u gotovo bezizlaznoj situaciji. Prema procjeni liječnika, bubrezi mu veoma brzo otkazuju i trenutno rade sa samo deset posto kapaciteta, tako da svaki dan i prilog mogu biti značajni za spas jednog mladog života. Od Mihajla Tonkovića saznajemo da mu je za transplantaciju potrebno prikupiti još 40.000 eura, a vrijeme u borbi sa opakom bolešću ubrzano curi i svakim danom ga je sve manje.

Mihajlo Tonković rođen je 1984. godine u selu Bunić kod Korenice, a trenutno je nastanjen u Bačkom Brestovcu. Ovog mladog čovjeka iz Like putevi su devedesetih godina odveli u izbjeglištvo u Vojvodinu, gdje trenutno u bolnici iščekuje ishod ove humanitarne akcije koja se vodi na društvenim mrežama, a od koje mu zavisi život. Težak život u izbjeglištvu i neimaština odveli su ga na privremeni rad u Rusiju gdje je izgubio zdravlje, a prije tri godine saznao je da boluje od teške bolesti. Dvije godine liječenja i posebne ishrane nisu dali rezultate pa je prinuđen da ode na transplantacija bubrega u Njemačku koja košta vrtoglavih 100 hiljada eura.

Prema procjeni liječnika, Mihajlu je ostalo jako malo vremena u kojem mora skupiti sredstva za transplantaciju bubrega. Da situacija bude gora, nezaposlen je, a njegova porodica živi od mirovine njegovog oca što nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe. Zbog svega toga, njegovi prijatelji su pokrenuli akciju za skupljanje potrebnih sredstava od čega zavisi život ovog 31-godišnjaka rodom iz Like. Tonković je početak akcije popratio riječima ‘borba za život je upravo počela, a sad je sve u Božjim rukama’. Prije nekoliko dana, po drugi put u samo dvije godine, širom Srbije i dijaspore krenula je velika humanitarna akcija za ovog mladog čovjeka.

Podaci na koji se mogu uplatiti sredstava za liječenje Mihajla Tonkovića su: Mihajlo Tonković, Vojislava Bakića 23, Sombor, Srbija. Dinarski račun - Banka Intesa: 160-5500101014062-03. Devizni račun: RS35-160-5530200649823-10, Swift code – DBDBRSBG.

1/1