Novosti

Kronika

Sve nas je više

77. godišnjice prve oružane akcije banijskih partizana i tragedije u Banskom Grabovcu u kojoj je od ustaške ruke 1941. godine zvjerski ubijeno 1.285 nedužnih mještana: ‘Ne mogu se oteti dojmu da nas je ovdje sve više, što ohrabruje’, kaže predsjednica petrinjskih antifašista Zrinka Ćorić

Na obilježavanju 77. godišnjice prve oružane akcije banijskih partizana i grabovačke tragedije u kojoj je od ustaške ruke 1941. godine zvjerski ubijeno 1.285 nedužnih mještana, podno spomenika u Banskom Grabovcu položeni su vijenci. Nekoliko stotina antifašista, minutom šutnje i prigodnim programom, odali su počast stradalom stanovništvu i borcima partizanskih jedinica ovoga kraja.

- Svake godine, otkad je podignut spomenik, dolazim u Banski Grabovac kako bih se poklonio žrtvama fašističkog terora - kaže Milan Stapar (87) iz Jošavice.

- Kad je na ovim prostorima započeo Drugi svjetski rat imao sam deset godina. Kao danas se sjećam kako smo poslije zločina u Banskom Grabovcu, bježali u šume i tamo se sakrivali dok su ustaše ubijali i palili sela jedno za drugim. U zbjegu nas je bilo dosta i nekako smo izdržali do jeseni 1942. godine kad su nas ustaše zarobili i zapalili selo. Od tada je počeo moj logoraški put. Najprije sam bio zatočen u logoru kraj Knezovljana. Kasnije su me prebacili u Sisak, pa u Kostajnicu, Zagreb i na kraju u Gabajevu Gredu kraj Hlebina. Tu me zatekao i završetak rata. Kako mi je bilo u ustaškim logorima, nemojte me pitati. Imao sam tek nešto više od 10 godina - prisjeća se Milan Stapar, pokazujući značku ‘Preživjeli logoraš 1941-1945.’

Predstavnica organizatora ovogodišnjeg okupljanja u Banskom Grabovcu Zrinka Ćorić, predsjednica petrinjskih antifašista, kaže da iz godine u godinu raste broj posjetilaca na ovom skupu.

- Ne mogu se oteti dojmu da nas je ovdje sve više, što ohrabruje. Ovdje danas vijence polažu brojne antifašističke organizacije, udruge, gradovi i općine. Došli su nam prijatelji iz Velike Kladuše, redoviti gosti okupljanja u Banskom Grabovcu. To nas ohrabruje i to je znak da se antifašizam sve više cijeni te da mnogi tragični događaji na Baniji i Kordunu, kao i žrtve ustaškog terora, nikada neće biti zaboravljen - kaže Zrinka Ćorić.

Prije 77 godina 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. srpnja zgradu Općine i željezničke stanice. Bili su to prvi meci u Hrvatskoj ispaljeni u režim Ante Pavelića. U toj akciji zaplijenjeno je više od 50 pušaka, itekako potrebnih u prvim danima ustanka. Nekoliko dana kasnije ustaše su, ne samo radi odmazde, već kao dio smišljenog plana istrebljenja, u Banskom Grabovcu pobili 1.285 ljudi privedenih iz cijele Banije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više