Novosti

Kronika

Svijet ne možemo popraviti kao pojedinci, nego kao zajednica

Prošlo je 75 godina od oslobođenja Auschwitza, a živimo u svijetu u kojem nam se sugerira da moramo mrziti i u kojem jačaju ekstremni oblici razmišljanja, istaknuto je na predstavljanju projekta ‘Tikkun olam – popravljanje svijeta’

D5s7asca0t15yq5f9vpygika2pe

Tomislav Kuliš, Jasmina Kos, Luciano Moše Prelević I Feđa Aaron Bučić (foto Nenad Jovanović)

U punoj dvorani galerije Zrinski hotela Palace u Zagrebu 19. februara otvorena je izložba u okviru međunarodnog umjetničkog projekta ‘Tikkun olam – popravljanje svijeta’. Autor projekta je umjetnička radionica Elkana pod vodstvom splitskog umjetnika Feđe Aarona Bučića u suradnji s 20-tak umjetnika iz Hrvatske, Izraela, BiH, Makedonije i drugih zemalja.

Nakon pozdravnog obraćanja direktora hotela Tomislava Kuliša, prisutnima se u ime organizatora obratila Jasmina Kos.

- Danas, 75 godina nakon oslobođenja Auschwitza i 25 godina nakon genocida u Srebrenici živimo u svijetu u kojem nam se sugerira da moramo mrziti i u kojem jačaju ekstremni oblici razmišljanja. Ne možemo se pomiriti s takvim stanjem jer moramo drugačije. Zato 20 umjetnika iz više zemalja čiji se radovi izlažu u brojnim državama simboliziraju zajedništvo i šalju poruku da budemo aktivni, a ne pasivni - rekla je Jasmina Kos.

Glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević govorio je kako su židovski rabini nakon holokausta 40-ih, pitajući se zašto biti Židov i pripadnik naroda koji strada, uz postojećih 613 zapovijedi u Tori, stvorili još jednu - Židovi moraju ostati Židovi u inat onima koji su ih htjeli uništiti. To je pogrešno, ne smijemo se inatiti, nego moramo popravljati svijet jer židovstvo počiva na životu na ovom svijetu - rekao je rabin Prelević.

- Ovim projektom želimo probuditi čovjeka u čovjeku i da ovaj svijet napravimo boljim, kao i same sebe. Osnovni smisao je zajedništvo - svijet ne možemo popraviti kao pojedinci nego kao zajednica - rekao nam je Feđa Bučić.

- Izložbu smo prvo postavili u Jasenovcu jer je to bilo poprište najvećeg zločina koji se desio na području Balkana. To je mjesto iz čijeg se pepela treba podići nada za sve nas. Zato očekujem još više umjetnika iz još više država jer je ovo projekt da budemo zajedno u stvaranju boljega svijeta - rekao je Bučić, najavljujući da će izložba ići u Sarajevo, Skoplje, Beograd, muzej Jad Vashem, Hirošimu …

Nikola Vudrag autor je skulpture drva života sačinjene od armaturnog željeza. - Iz neplemenitog materijala treba učiniti plemenit, načiniti drvo života koje je simbol obitelji - rekao je i naglasio važnost ovakvih projekata s porukom. Umjetnica iz Izraela Noga Keren naslikala je menoru. Menora je simbol Izraela, a ‘tikkun olam’ znači činiti svijet boljim i znači da moramo prihvatiti svakoga.

Direktor JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković zadovoljan je interesom javnosti za projekt. - Drago mi je da je prvo postavljanje izložbe bilo u Jasenovcu, a popravljanjem svijeta - što je poruka projekta, bavimo se i našim obrazovnim programom s mladima. Ova izložba, ali i izložba o žrtvama ustaškog režima u Zagrebu svakako jača senzibilitet javnosti, ne samo Židova nego svih žrtava jer su stradali i Srbi i Romi i protivnici NDH. Takvim projektima i izložbama sličnog sadržaja šira javnost saznaje više o tim temama, što je bitno za mlade naraštaje - rekao je Pejaković.

U ime SPC-a skupu je prisustvovao protojerej stavrofor Slobodan Lalić. - Ovo ni sam ne doživljavam kao izložbu nego kao projekt koji u svom naslovu ima popravljanje svijeta. Tu tezu razumijem kroz misao da popraviti svijet znači popraviti sebe, mijenjati sebe, sticati mir u sebi i tad će u stvari steći mir svi oko nas – kazao je Lalić.

Izloženi su radovi 19 umjetnika iz Hrvatske, Izraela, BiH i Sjeverne Makedonije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više