Novosti

Kronika

Tamburice na moru

Tamburašice i tamburaši KUD-a "Branislav Nušić" i sastava "Dunavske zore" iz Borova predstavili su se u Rijeci originalnim programom

Large borovo

Tamburaške grupe izvele su klasike

Na poziv Veća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Veća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva "Branislav Nušić" i Tamburaški sastav "Dunavske zore" iz Borova, nastupili su početkom septembra u Rijeci gde su održali celovečernji program u sali brod-hotela Botela Marina.

- Poziv nas je obradovao i naš projekat smo nazvali "Tamburicom na more". Dve dečje grupe tamburaša izvele su tamburaške pesme koje su bliske gradskoj publici, ali i neke popularne melodije uz pratnju članice Jelene Kolarević na gitari. Publika ih je pozdravila s neskrivenim simpatijama, priča Dušan Latas, voditelj sekcije koja broji 26 članova. Tamburaški sastav "Dunavske zore", nastavlja Latas, predstavio se s klasicima tamburaške muzike, svojim autorskim pesmama "Moj Dunave" i "Staparski boem", a tokom večeri su se nizali i hitovi ex-jugoslovenske scene.

Tamburaška sekcija borovskog "Nušića" jedinstvena je u srpskoj zajednici jer kulturno-umetnička društva neguju uglavnom folklor. Zato su mladi tamburaši zanimljivi publici gde god se pojave. Prošle godine su održali program u Vladičanskim dvorima u Pakracu i u osječkoj "Prosvjeti", a ovogodišnje trodnevno putovanje u Rijeku bio je ujedno zasluženi izlet za decu pred početak nove školske godine. Bilo je vremena i da posete znamenitosti poput tvrđave na Trsatu, ali i da se okupaju na Kantridi. Posebno ih je obradovao susret s troje svojih bivših članova tamburaške sekcije koji danas studiraju, žive i rade u Rijeci.

- Saradnja i dogovor oko nastupa borovskih tamburaša pred riječkom publikom traje već duže vreme, ali je zbog pandemije koronavirusa tek sada realizovana. Koncert koji su nam dragi Borovčani priredili početak je naše manifestacije, Dana srpske kulture, koju realizujemo od septembra do novembra u Rijeci i Županiji. Za dve i po godine trebao bi biti završen Srpski kulturni centar koji će biti mesto za razmenu kulturnih programa što doprinose relaksaciji odnosa među ljudima i normalnom životu u ovoj sredini, kaže Zoran Stanković, predsednik VSNM-a Primorsko-goranske županije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više