Novosti

Kronika

Tри вeкa Биjeлoг Брдa

Kњигa ‘Свeштeници у Бeлoм Брду и прикључeниja’ прeдстaвљeнa je у Биjeлoм Брду: Aутoр прoтojeрej-стaврoфoр Mиркo M. Tишмa, кojи je у oвoм мeсту биo пaрoх oд 1954. дo 1971. гoдинe, oписao je живoт пaрoхиje и њeних пaрoхиjaнa тe биoгрaфиje свeштeникa и ђaкoнa

Knjiga ‘Sveštenici u Belom Brdu i priključenija’ predstavljena je u Bijelom Brdu, autora protojereja-stavrofora Mirka M. Tišme, koji je u ovom mestu bio paroh od 1954. do 1971. godine. Knjiga donosi biografije 27 sveštenika i dvijice đakona koje je autor prikupio, život parohije i parohijana kroz njihove živote i porodice, donosi i hronologiju istorijskih događaja kroz gotovo tri veka. Knjigu koja je izašla u izdanju ‘Slovenskog slova’ i fruškogorskog manastira Velika Remeta, predstavila je Janja Todorović, književnica iz Beograda i urednica ‘Slovenskog slova’ i ovog izdanja.

- Prota Mirko Tišma se pozabavio i istorijskim vremenom prelaska Srba pod seobom Arsenija Čarnojevića sa južnih kosovskih predela na sever, u Vojvodinu, Slavoniju, Baranju, čak do Mađarske. Pisao je o životu Srba pod okupacijom dve carevine Austro-ugarske i Turske, gubljenju slobode i velikoj borbi za očuvanje nacionalnog, verskog pravoslavnog i kulturološkog identiteta. Kroz živote sveštenika kao nosilaca te borbe i tog duha, od 1750. godine do danas, napravio je jedan presek narodnog i duhovnog života ovog kraja - kazala je Todorović.

Podatke za svoje delo prota Tišma je dolaskom u Bijelo Brdo pronašao u starim domovnim protokolima. Kao mladi sveštenik zainteresovao se za istoriju ovog kraja, prepisao sve domovne protokole i planirao da napiše knjigu. U tome su ga sprečile obaveze studija istorije umetnosti koju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i druge obaveze tokom svešteničke službe u Novom Sadu.

- To se oteglo i tek kada sam otišao u penziju, iako u poznim godinama, uzeo sam te svoje beleške i počeo da pišem. Hteo sam da se odužim mojim bivšim parohijanima koji su me u Bijelom Brdu prihvatili kao svog paroha, a hteo sam da se odužim i tim sveštenicima koji su neposredno posle seobe Srba 1690. godine živeli u teškim uslovima. Harala je tuberkuloza od koje su mnogi sveštenici mladi umirali - priča prota Tišma koji smatra da bi svaki sveštenik trebao što više pisati.

- Sve što nije zapisano kao da nije ni postojalo, kaže prota koji je napisao i monografije o Čepinu, Dopsinu, Koprivni i drugim selima. Među sveštenicima o kojima prota Mirko Tišma govori u svojoj knjizi, nalazi se i sadašnji bjelobrdski paroh protojerej-stavrofor Zoran Simić.

- Ova knjiga ima ogroman značaj za našu parohiju. Prota je uspeo da u njoj obuhvati sva zbivanja od prvih dana kada je formirana parohija do danas. Ovo je istorijski dokument, pečat za buduća pokoljenja i pravac kojim naš narod treba da ide - kaže paroh Simić.

- Živi duh naroda ovog kraja se očuvao uprkos borbi i svim iskušenjima kroz koje je prošao. Vidim da se ljudi i danas nalaze pred istim iskušenjima kao pre sto godina, ali naravno u novim istorijskim okolnostima i da ponovo moraju da čuvaju svoj identitet. Čula sam da im je potrebna jača veza sa maticom Srbijom, ne samo formalno već i podrška ljudi. Srbija bi trebala brinuti o svojim Srbima gde god da se nalaze, a istovremeno sama Crkva vodi brigu o narodu i možda je uloga crkve u ovom času najvažnija - zaključuje urednica knjige Janja Todorović.

Promocija u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Bijelo Brdo održana je u mesnoj školi, a u programu su učestvovali i Muška pevačka grupa ‘Zmaj’ i Hor hrama Svetog oca Nikolaja u Bijelom Brdu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više