Novosti

Kronika

U čast pesniku

Predstavom "Ima neka tajna veza", posvećenom jugoslovenskom književniku Dušku Trifunoviću, u Vukovaru je završila "Nedelja srpske knjige", manifestacija u organizaciji Srpskog kulturnog centra Vukovar

Large trifunovi%c4%86  7

Milan Dimić na sceni

Monodramom "Ima neka tajna veza" autora Milana Dimića, u Vukovaru je završila druga po redu "Nedelja srpske knjige", šestodnevna manifestacija koju je organizovao Srpski kulturni centar Vukovar. Predstava je omaž velikom jugoslovenskom književniku Dušku Trifunoviću koju je mladi glumac napisao na četvrtoj godini studija glume u Banja Luci.

- Imali smo zadatak da oživimo jednog našeg umetnika, a pošto ja dolazim sa Pala gde postoje "Dani Duška Trifunovića" ta ideja mi je bila privržena – kaže Dimić koji u monodrami, osim Duška kao glavnog junaka tumači još osam likova, njegovih saputnika kroz život, od detinjstva, školovanja i stvaralaštva do izbeglištva. Ovo je 62. izvođenje monodrame koja je kroz 55 minuta protkana muzikom komponovanom na stihove Duška Trifunovića, a mnoge od tih pesama su popularne i danas.

- Zanimljivo je da ljudi pevuše mnoge pesme, a većina ih ne zna da je te antologijske stihove napisao upravo Duško Trifunović. "Ima neka tajna veza", "Glavo luda", "Šta bi dao da si na mom mestu", "Zlatna ribica"... Pevali su ih Jadranka Stojaković, Indeksi, Teška industrija, Vajta, Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Željko Joksimović. Mnogi su izgradili karijere na njegovim tekstovima. Nekome ih je naplaćivao, nekome nije. Nije bio materijalista, bio je čovek trenutka. Rok scena ex-Jugoslavije u Sarajevu, krenula je iz pera Duška Trifunovića – priča mladi glumac.

Predstava je upriličena u Srpskom domu, dok su svi ostali programi u okviru "Nedelje srpske knjige" održani u prostoru SKC-a Vukovar, od 26. septembra do 1. oktobra. Programom "Otvorena biblioteka" predstavljen je fundus biblioteke "Zaharija Orfelin", a dan kasnije posetioci su se mogli upoznati sa izdavaštvom SKC-a Vukovar, Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština i KNC-a "Milutin Milanković" iz Dalja.

Veliki interes izazvalo je književno veče s Jelenom Bačić Alimpić, jednom od najčitanijih srpskih autorki. Ona je predstavila svoj novi, dvanaesti po redu, roman "Kletva", emotivnu i snažnu priču o "neizmernoj ljubavi, hrabrosti i odanosti”.

- Ovo je prvi put da gostujem u Vukovaru i potpuno sam oduševljena. Bila je prepuna sala i predivna atmosfera puna pozitivne energije, ljubavi i razmene dobrih vibracija. Oduševljena sam čitaocima iz Vukovara i zahvaljujem se na pozivu. Ovo je veče koje ću sigurno pamtiti – rekla je nakon književne večeri popularna književnica kojoj su, kako je istakla, život i putovanja najveća inspiracija za knjige.

U programu "Književnici našeg zavičaja" predstavljen je književni opus Đorđa Ocića, srpskog književnika rodom iz Dalja, a pretposlednjeg dana upriličen je kviz znanja o srpskim književnicima za učenike osnovnih škola.

- Uspeli smo da održimo svih šest programa i kad podvučemo crtu možemo da kažemo da smo zadovoljni. Iako ovakav vid kulture, nažalost, još uvek nema dovoljno publike, naše programe je pratilo preko 300 posetilaca. Nastavićemo sa ovim aktivnostima i već pripremamo program za sledeću godinu – poručio je Srđan Sekulić, direktor SKC-a Vukovar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više