Novosti

Kronika

U Evropi nas ima još

Novosti na ‘Manjinskom medijskom forumu’ u Berlinu: Glavni problemi manjinskih medija su kako temama dospjeti u najtiražnije medije i na koji način privući mlađe čitatelje

Zašto su manjinske teme rijetko zastupljene u mainstream, odnosno srednjestrujaškim medijima i kako promijeniti takvu praksu, neka su od pitanja o kojima se raspravljalo na ‘Manjinskom medijskom forumu’, koji je u organizaciji Federalističke unije europskih nacionalnosti (FUEN), 1. i 2. veljače održan u Berlinu. FUEN je na svojoj prvoj medijskoj konferenciji okupio pedesetak novinara iz Njemačke, Rumunjske, Latvije, Poljske, Mađarske, Moldavije, Austrije, Rusije, Kazahstana, Italije i Hrvatske, koju je predstavljao tjednik Novosti.

Kao pozitivan primjer istaknuto je Europsko nogometno prvenstvo nacionalnih manjina. Taj događaj izazvao veliku pozornost nacionalnih medija

Pored povezivanja novinara manjinskih medija, dvodnevna konferencija je učesnicima poslužila kao platforma za razmjenu različitih iskustava i problema s kojima se njihovi mediji suočavaju u matičnim zemljama. Većina njih složila se s Janekom Schäferom, glavnim urednikom ‘Serbskih nowinya’, dnevnog lista Lužičkih Srba u Njemačkoj, koji je izrazio zabrinutost zbog činjenice da u manjinskim medijima nedostaje mladih novinara.

- Budući da tekstove pišemo na manjinskom jeziku, sve teže pronalazimo mlađe suradnike koji dovoljno dobro poznaju jezik zajednice u kojoj su rođeni – rekao je Schäfer i dodao da drugi problem predstavlja napredak novih tehnologija, mahom privlačnih mladim generacijama, s kojima se sve teže nose novinari tradicionalnih medija.

Edita Slezáková, predsjednica platforme MIDAS koja okuplja manjinske medije s njemačkog govornog područja, prezentirala je njihov posljednji projekt, namijenjen upravo mlađoj publici. Naime, ta platforma postojeće tekstove svojih članica prilagođava društvenim mrežama, i to najčešće u formi video-priloga. MIDAS ih potom plasira na Facebook i Twitter pa tako uspješno dopire do publike u dobi između 25 i 35 godina.

Jedan od četiri panela bio je posvećen pitanju kako manjinske teme što uspješnije plasirati generalnoj publici. Prezentirana istraživanja pokazala su da takvi sadržaji komercijalne i javne medije gotovo isključivo zanimaju ako imaju senzacionalistički prizvuk. Kao jedan od pozitivnih primjera istaknuta je FUEN-ova Europeada, Europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina. Taj događaj, na kojemu su lani nastupile i reprezentacije Srba iz Hrvatske te Hrvata iz Srbije, koje su zajedno i putovale na prvenstvo, izazvao je veliku pozornost nacionalnih medija, prije svega onih iz Italije, gdje je odigrano zadnje prvenstvo. Tu je priliku Marijan Velik, šef slovenskog uredništva na austrijskom javnom servisu, iskoristio za najavu naredne Europeade, koja će se 2020. održati u Koruškoj.

Da svojom kvalitetom i raznovrsnošću sadržaja sami manjinski mediji mogu postati dio mainstreama, okupljeni su se uvjerili na primjeru Novosti. Mogućnost da generalna publika u tom mediju pored tema iz Hrvatske, regije i svijeta pročita i sadržaje koji se tiču srpske zajednice, istaknuta je kao pozitivan primjer zahvaljujući kojem je i FUEN-ova inicijativa SafePack naišla na veći odjek. Podsjetimo, riječ je o inicijativi prikupljanja potpisa kojom se EU želi potaknuti da se poboljša zaštita nacionalnih i jezičnih manjina. Do 3. travnja potrebno je prikupiti milijun potpisa, a kako je u Berlinu rekao Loránt Vincze, predsjednik FUEN-a, do sada ih je prikupljeno preko 600.000.

- Bio bih sretan kada bih već sada mogao reći da smo prikupili potrebnih milijun potpisa. Nažalost, to nije slučaj. Moramo shvatiti da je teže doći do 50 milijuna Europljana koji pripadaju manjinskim zajednicama, odnosno jezičnim skupinama nego što smo to zamišljali. Vjerujem da ćemo na kraju ipak prikupiti potreban broj potpisa, ali ćemo se morati boriti do zadnje minute. U potpunosti smo svjesni odgovornosti koju smo na sebe preuzeli, ali računamo na snagu manjinske solidarnosti – rekao je Vincze.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više