Novosti

Kronika

U ponedjeljak predavanje o Mangelosu

U sklopu Dana srpske kulture u ponedjeljak u 18 sati Darko Šimičić održat će predavanje o Mangelosu, dan kasnije povjesničarka umjetnosti Jadranka Vinterhalter govorit će o vezama beogradskih i zagrebačkih muzejsko-galerijskih ustanova, a u srijedu izložbu "Tabula rasa" svojim akustičnim triptihom zatvara Konstrakta

Large konstarkta

U ponedjeljak, 05. decembra, u 18 sati, Darko Šimičić održat će predavanje "Mangelos: Najlepše je ne biti prisutan" u prostorijama SKD-a "Prosvjeta" u Preradovićevoj 21 u Zagrebu u sklopu Dana srpske kulture.

Predavanje je fokusirano na rad povjesničara umjetnosti, kustosa i kritičara Dimitrija Bašičevića i njegovu ulogu u borbi za umjetničke slobode u Jugoslaviji u drugoj polovici prošlog stoljeća. Djelovao je u više smjerova: zalagao se za apstraktnu umjetnost, aktivno promovirao naivnu umjetnost, bio je uključen u organizaciju i afirmaciju međunarodnog pokreta Nove tendencije i pisao o novim medijima, fotografiji, filmu i televiziji. Autor je knjiga o Savi Šumanoviću, Milanu Steineru, Mirku Viriusu, Ivanu Generaliću i svom ocu Iliji Bosilju.Prije nego što je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1949. godine, Bašičević stvara umjetnička djela koja znatno odudaraju od tematike i estetike onodobne umjetničke produkcije. U vrijeme dominacije socrealizma i borbe između realistične i apstraktne umjetnosti, on daleko od pogleda kritike i javnosti stvara djela duboko inspirirana ratnom traumom. Uključuje se u zajedničke aktivnosti grupe Gorgona i koristi pseudonim Mangelos ili Manđelos, što je ime sela pored Šida, njegovog rodnog mjesta. Jedna od serija njegovih radova nosi naziv Tabula rasa : njemu u čast nazvana je izložba u čijem se okviru održava ovo predavanje.

Predavač Darko Šimičić radi u Institutu Tomislav Gotovac u Zagrebu. Uz Davorku Perić, kustos je izložbe Tabula rasa. Program se održava u sklopu Dana srpske kulture uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

U utorak, 6. decembra, u 18 sati, također u Preradovićevoj 21, Jadranka Vinterhalter, povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica drži predavanje "Susreti umjetnika i kustosa, 10 godina rada (1974./84.), 400 km razdaljine (Beograd-Zagreb)" u kojem predstavlja intenzivne veze, susrete, dijaloge i druženja kustosa i umjetnika kroz programe i suradnju beogradskih i zagrebačkih muzejsko-galerijskih ustanova, s fokusom na MSUB i Galeriju SKC u Beogradu, te GSU, Galeriju SC i Galeriju PM u Zagrebu, tijekom jednog desetljeća Radila je kao kustosica u Muzeju savremene umetnosti, Beograd, Muzejskom dokumentacijskom centru Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost,SCCA Zagreb i Muzeju suvremene umjetnosti, MSU Zagreb. Sudjelovala je u međunarodnim istraživačkim i izložbenim projektima (Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse, MSU Zagreb;  Devedesete: Ožiljci, EPK Rijeka). Piše i objavljuje stručne priloge iz muzeologije i muzejske prakse, tekstove o suvremenoj umjetnosti i umjetnicima.

Za kraj izložbe "Tabula rasa No1", koja se održava u sklopu Dana srpske kulture, u srijedu 7. decembra u 20 sati, u SKD-u "Prosvjeta", Preradovićeva 21, beogradska umjetnica Ana Đurić Konstrakta izvest će svoj akustični "Triptih"

Konstrakta je 28. veljače 2022. objavila svoj projekt "Triptih", 12-minutni spot za tri pjesme – "Nobl", " In corpore sano" i "Mekano". Koncept je bila ideja same Konstraktе, uz Anu Rodić i Maju Uzelac, od kojih je potonja i režirala spot. Spot i pjesme ilustriraju suvremeni život u Srbiji, svaka na svoj način. U akustičnoj izvedbi "Triptiha"  čut ćemo gitaru i glas, sudjeluju Ana Đurić Konstrakta, Milovan Bošković i Jovan Antić

Ana Đurić profesionalno poznata kao Konstrakta  je umjetnica, arhitektica  kantautorica,  koja je kao pjevačica stekla kultni status među hrvatskom publikom, posebno ljudima koji rade u kulturi, budući da je kroz svoju ukazanu priliku za nastup na Euroviziji pjesmom "In corpore sano" i odličnim performansom netipičnim za ovu vrstu glazbene manifestacije ukazala i na društvene probleme, posebno umjetnika.

Konstrakta je srpska umjetnica koju voli hrvatska publika, zato je Konstrakta idealna gošća za još jedan novi početak, početak na kraju Tabule rase, ovogodišnje izložbe u sklopu Dana srpske kulture koja u fokusu ima umjetnike i kulturne suradnje hrvatskih i srpskih umjetnika zadnjih sto godina koji su obrazovnom sustavu i kroz medije ostaju manje vidljivi zbog današnjih kulturnih politika društva u kojem živimo, ističu u najavi organizatori iz SKD-a "Prosvjeta".

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više