Novosti

Kronika

У Риjeци oдржaнa хрвaтскa прeмиjeрa филмa o Иви Aндрићу

Филм “Прoљeћe нa пoсљeдњeм jeзeру“ Филипa Чoлoвићa, кojи сe бaви судбинoм jугoслaвeнских диплoмaтa нa пoчeтку Другoг свjeтскoг рaтa, прикaзaн je у oквиру мaнифeстaциje o Иви Aндрићу

Large film

S projekcije filma o Ivi Andriću u Rijeci (foto Spasa Mutavski)

Posljednje novembarske večeri u Art kinu u Rijeci, u organizaciji riječkog pododbora "Prosvjete" premijerno je prikazan film "Proljeće na posljednjem jezeru" Filipa Čolovića koji govori o jednoj diplomatskoj epizodi iz života slavnog nobelovca Ive Andrića.

Smješten u godine na početku Drugog svjetskog rata, film istražuje neizvjesnu sudbinu jugoslavenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportirano iz zemalja koje je okupirao Treći Reich u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima u ovom hotelu našao se i Andrić, kojeg u filmu igra poznati srpski glumac Tihomir Stanić.

Projekcijom filma završava manifestacija koju je riječka "Prosvjeta" priredila u okviru izložbe "Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata" postavljene od 25.novembra do 1. decembra u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaka. Osim otvorenja izložbe, u prisustvu autorice Tatjane Korićanac, održan je i okrugli stol na temu "Razgovori o Andriću".

Kako je riječka projekcija filma "Proljeće na posljednjem jezeru", nastalog u produkciji Radio televizije Srbije, po scenariju Vuleta Žurića i režiji Filipa Čolovića, održana u pandemijskim uvjetima, autori i glumci nisu došli u Rijeku.

Prije projekcije prisutnima se obratila članica Predsjedništva riječke "Prosvjete" Milica Mataja-Mafrici koja je pročitala pismo scenariste Vuleta Žurića, namijenjeno publici filma u Rijeci.

U pismu su nabrojani problemi koje je ekipa imala sa snimanjem na lokaciji jezera Palić, koje je glumilo Bodensko jezero, od paljevine zastava – rekvizita filma, do tankog budžeta i gustog rasporede angažiranih glumaca.

Žurić se u pismu osvrnuo i na nedavno postavljenu zvijezdu petokraku na vrhu Riječkog nebodera. "Andriću sigurno ne biste morali da objašnjavate šta taj čin predstavlja, jer film koji ćete sada gledati jeste i priča o nekolicini onih koji su imali hrabrosti da do kraja sanjaju svoj san o slobodi. Andrić je taj san dosanjao. a nama ne preostaje ništa drugo nego da ga čitamo", zaključio je Žurić.

Prvoj hrvatskoj projekciji filma prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, konzuli Srbije u Rijeci – generalni konzul Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović, predsjednik VSNM Primorsko-goranske županije Zoran Stanković, predsjednik pododbora Dragiša Laptošević te članovi i prijatelji riječke "Prosvjete".

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više