Novosti

Politika

U Srbiji najmanja potpora za članstvo u EU u regiji

Istraživanje provedeno prošli mjesec pokazalo je da bi 46 posto građana Srbije glasalo za članstvo u EU na referendumu, dok pozitivan stav prema Rusiji ima 65 posto ispitanih, Kini 63 posto, a prema SAD osam posto

Large donacija

Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori 90 posto podržava ulazak u EU, u Albaniji 77 posto, a u Sjevernoj Makedoniji 74 posto (foto A.K./PIXSELL)

U svim ekonomijama Zapadnog Balkana znatno je manje građana koji imaju pozitivan stav prema EU nego onih koji bi na referendumu glasali za članstvo u Uniji, rekao je u petak stručnjak za istraživanje javnog mnijenja Srđan Bogosavljević, na dvodnevnoj konferenciji "(Pogrešne) percepcije Evropske unije na Zapadnom Balkanu", prenosi list Danas.

Bogosavljević, konzultant agencije Ipsos, rekao je da je istraživanje rađeno u martu ove godine pokazalo da bi 46 posto građana Srbije glasalo za članstvo u EU na referendumu, a da pozitivan stav prema Uniji ima svega 21 posto ispitanih.

On je istakao da je u Srbiji pao entuzijazam prema EU i da bi se građani drugih ekonomija regije u znatno većem broju izjasnili za članstvo u Uniji. U Crnoj Gori taj postotak iznosi 90 posto, u Albaniji 77 posto, a u Sjevernoj Makedoniji 74 posto.

Na konferenciji koju organiziraju univerziteti Perugie, Beograda i Zagreba, u okviru projekta Jean Monet (Erasmus plus) Evropske unije, Bogosavljević je rekao da je u posljednjih sedam godina utrostručen broj građana Srbije koji misle da njihova država nikada neće ući u EU.

"Dok je 2015. godine 14 posto ispitanih reklo da očekuje da Srbija nikada ne uđe u EU, u aprilu ove godine takav stav je iznijelo 43 posto", naveo je Bogosavljević.

Prije 14 godina, 2008. godine, 32 posto građana smatralo da Srbija ne treba da nastavi evropski put ako je uvjet priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je on, a da je 2022. godine taj broj povećan na 49 posto.

"Pozitivan stav prema Rusiji izrazilo je 65 posto ispitanih u martu ove godine, prema Kini 63 posto, a prema SAD osam posto", rekao je Bogosavljević.

Među biračima koalicije oko Srpske napredne stranke, 49 posto je za članstvo u EU, istakao je on, a 34 posto je protiv, dok je među glasačima saveza Ujedinjena Srbija 66 posto za EU, a 24 posto protiv.

Jedinstva, kako je rekao, nema ni kod birača nedvosmisleno proevropske koalicije Moramo, gdje je 75 posto za EU, a 25 posto protiv, kao ni kod desne koalicije NADA, gdje je 10 posto za EU, a 90 posto protiv. Među biračima koalicije oko Socijalističke partije Srbije 25 posto je za EU, a 61 posto protiv.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više