Novosti

Politika

U srijedu počinje konferencija o antifašizmu

Konferencija "Fašizam i antifašizam 80 godina poslije AVNOJ-a", u organizaciji Antifašističke lige, Srpskog narodnog vijeća i Igmanske inicijative, održat će se u srijedu i četvrtak u Zagrebu

Large oglas

(foto Ilustracija: Barbara Blasin)

Antifašistička liga, Srpsko narodno vijeće i Igmanska inicijativa organiziraju dvodnevnu konferenciju "Fašizam i antifašizam 80 godina poslije AVNOJ-a". Program konferencije počinje u srijedu, 29. novembra, u 14:30, u prostorijama SPD-a Privrednik.

Bez obzira na vremensku distancu, odgovore na izazove sve aktuelnije i problematičnije teme u društvu pokušat će dati, pored domaćina predsjednika Antifašističke lige RH i kopredsjednika Igmanske inicijative Zorana Pusića, diplomat i partizan Budimir Lončar, te kopredsjednici Igmanske inicijative Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novog Sada i Branislav Radulović iz Inicijative za regionalnu saradnju iz Podgorice.

O povijesnim riznicama NOB-a i AVNOJ-a te o njihovom značaju za naše podneblje govorit će povjesničari Husnija Kamberović, Dragan Markovina i Hrvoje Klasić te predsjednik Saveza društva Josip Broz Tito Jovan Vejnović.

Položaj antifašizma u obrazovanju, kulturnim i suvremeno-umjetničkim praksama pitanje je budućnosti antifašističkih vrijednosti. Današnje okolnosti antifašizma u društvenoj sferi iskomentirat će Mirjana Stojčić iz Centra za primenjenu istoriju u Beogradu, Tena Banjeglav iz Documente, Ivana Hanaček iz Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Aneta Vladimirov iz SNV-a.

Drugog dana konferencije, u četvrtak, 30. novembra, u dvorani Stare gradske vijećnice, u Ćirilometodskoj, ujutro u 9:30, o vrućim temama suvremenih manifestacija fašizma pričat će filozofi Rastko Močnik i Nadežda Petrović, Aleksandar Kraus, predsjednik Saveza antifašista Srbije i novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

O širokoj i sve osjetljivoj temi „Antifašizam danas“ svoje stavove dat će filozof i političar Ivo Komšić, sociolog Jovan Komšić, predsjednik Inicijative za regionalnu saradnju iz Crne Gore Andro Martinović i domaćin Zoran Pusić.

Program konferencije "Fašizam i antifašizam 80 godina poslije AVNOJ-a"

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više