Novosti

Kronika

У врeтeну пeсмe и плeсa

У склoпу Дaнa српскe културe у Риjeци oдржaнa мaнифeстaциja "Зaпeвajмo и зaигрajмo зajeднo": Oдушeвљeни смo приjeмoм у Риjeци, рeкao je Maринкo Билбиja из приjeдoрскoг KУД-a Koзaрa

Large bo%c5%a0njak  6 %c4%86irilica

Pjesma u hali Exportdrva

U sklopu ovogodišnjih Dana srpske kulture, u Rijeci je 15. oktobra održana manifestacija "Zapevajmo i zaigrajmo zajedno" koju su zajednički organizovali Srpsko kulturno društvo "Vreteno", Veće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, SDSS i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Rijeka. U programu održanom u riječkoj hali Exportdrva učestvovale su folklorne i pevačke grupe Prosvjetinih podobora iz Malog Gradca, Vrginmosta i Voćina, Tamburaški sastav "Dunavske zore" iz Borova i pevačka grupa KUD-a "Kozara" iz Prijedora dok je domaćine predstavljala ženska pevačka grupa SKD-a "Vreteno".

- Naša okupljanja su uvek vrlo neposredna i kad radimo, radimo to od srca, iskreno. Gosti i publika to osete i uvek se sve završi zajedničkom pesmom  i kolom. Upravo ta srčanost je pre šest godina okupila ljude u "Vreteno". Na početku nas je bilo tridesetak, ali se broj članova smanjio na dvadesetak. Ovo veče smo posvetili osnivačima koji su preminuli – rekla nam je predsednica Društva Vesna Blanuša. Zapažen nastup imali su članovi pevačke grupe KUD-a "Kozara" iz Prijedora koji su prvi puta nastupili u Rijeci.

- Ovde nas je šestorica iz pevačke grupe, a inače društvo broji oko 250 članova igračke, pevačke i dramske sekcije. Imamo mladih i starih, a negujemo izvornu pesmu, igre i kola. Oduševljeni smo prijemom i gostoprimstvom domaćina u Rijeci. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti i dalje – kaže Marinko Bilbija iz Prijedora. Publiku su oduševili i članovi Tamburaškog sastava "Dunavske zore" iz Borova kojima je to već drugo gostovanje u gradu na Rječini ove jeseni.

- Početkom septembra smo bili s Dečjom tamburaškom grupom KUD-a "Branislav Nušić", nakon čega je usledio novi poziv za naš tamburaški sastav što smo prihvatili uz punu ljubaznost i pomoć domaćina koji su snosili troškove našeg dolaska i boravka - kaže voditelj sastava Dušan Latas. Članice "Vretena" su učesnicima i gostima uručile zahvalnice i prigodne poklone, a, predsedniku VSNM-a Primorsko-goranske županije Zoranu Stankoviću dodelile su titulu počasnog člana.

- Ovo mi je najdraže priznanje koje sam do sada dobio i osećam se fantastično i veličanstveno. Vretenašice su u Danima srpske kulture sjajno odradile ovaj program, ali to je tek početak. Meni je stalo da se mi Srbi u Hrvatskoj povezujemo, da stalno budemo jedni s drugima jer samo zajedno,  možemo pokazati da smo tu i da nas ima. Dani srpske kulture su zamišljeni da pokažu sve oblike stvaralaštva Srba ne samo u Hrvatskoj već iz matične zemlje Srbije i iz Republike Srpske – ističe Stanković.

Sledeća manifestacija biće održana 10. novembra kada će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gostovati Biljana Krstić iz Niša s ansamblom Bistrik. Sledi izložba o glumici Sonji Savić s revijom njenih filmova, gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta i Mirjane Karanović s predstavom "Kamen", a početkom decembra gostuje predstava "Voz" sa Sergejom Trifunovićem i Vojom Brajovićem. Stanković posebno ističe tribinu "Škola mira" na kojoj će gostovati bivši predsednik Srbije Boris Tadić koji je, kako ističe, otvorio vrata saradnje između Srbije i Hrvatske.

Idućeg dana je u prostoru riječke "Prosvjete" upriličena edukativna radionica "Na srpskom dvoru  iz ženskog ugla" koju je održala Radmila Latas, predsednica SKD "Prosvjeta" podobora Borovo. Publika je kroz multimedijalnu prezentaciju imala priliku da sazna malo poznate podatke o srpskim vladarkama iz doba Nemanjića, njihovom životu, ulogama i značajnom uticaju na srpsku istoriju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više