Novosti

Društvo

Uhapšen zbog rušenja pravoslavnog groblja u Vukovaru

Vukovarski policajci priveli su 40-godišnjeg muškarca za kojeg sumnjaju da je u nekoliko navrata oštetio staro pravoslavno groblje i podnijeli kaznenu prijavu protiv njega

Large groblje

Uništeni nadgrobni spomenici na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru

Vukovarski policajci pronašli su muškarca kojeg sumnjiče da je u nekoliko navrata oštetio staro pravoslavno groblje u tome gradu. Protiv njega su podigli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

"Policijski službenici PP Vukovar su proveli kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom, pri čemu su utvrdili sumnju da je počinio kaznena djela oštećenja tuđe stvari, povrede mira pokojnika te oštećenja i nedozvoljenog izvoz kulturnog dobra. Naime, osumnjičenik je tijekom prošle 2022. i početkom ove 2023. godine u nekoliko navrata na vukovarskom starom pravoslavnom groblju oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni križ te mauzolej, koji je rješenjem Ministarstva kulture i medija upisan u Registar kulturnih dobara", stoji u saopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Kako su Novosti pisale, posljednji u nizu vandalizama na vukovarskom pravoslavnom groblju zabilježen je u noći s 5. na 6. januara, odnosno uoči pravoslavnog Božića.

- S obzirom da je u tom periodu srušeno desetak spomenika, nedvojbeno se radi o činu mržnje prema onome što to mesto predstavlja. A radi se o najstarijem dokazu postojanja Srba u gradu Vukovaru – rekao nam je Srđan Kolar, predsjednik vukovarske organizacije SDSS-a.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, na čiju inicijativu je Gradsko vijeće Srbima nedavno i formalno uskratilo pravo na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u međuvremenu je osudio oskvrnuće pravoslavnog groblja, kazavši da se radi o "nedopustivom i necivilizacijskom činu povrede mira pokojnika".

Iz vukovarske gradske uprave također su poručili da je uništenje nadgrobnih spomenika izravan napad na kulturnu baštinu Vukovara, ali i izuzetno neljudski čin, izraz nepoštovanja čovjeka bez obzira na nacionalnost, jezik ili pripadnost vjeri. "Počinitelj je uništenjem spomenika u konačnici učinio izravan napad na Vukovar", navodi se u saopćenju Grada Vukovara.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više