>

novosti logo

Piše T.O.

Uhićen Milan Bandić

Zbog sumnje da su počinili veći broj koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, zagrebačka policija jučer je, po nalogu USKOK-a, uhitila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, suvlasnika tvrtke CIOS Petra Pripuza i još 16 osoba.

Kako stoji u priopćenju USKOK-a, akcija uhićenja rezultat je 'višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o.'. Mediji javljaju da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, spalionicom Resnik, izmjenama generalnog urbanističkog plana (GUP) i isisavanjem novca iz Zagrebačkog holdinga u vrijeme predsjedničke kampanje 2009. godine.

Index.hr piše da je jedna od istraga vezana uz Pripuzovu tvrtku Centar za reciklažu d.o.o. (CEZAR). Tvrtka je poznata po tome što je u vrlo kratkom roku i na sumnjiv način od Grada Zagreba dobila posao čišćenja gradskih ulica vrijedan 7,5 milijuna kuna. Ugovor o čišćenju potpisan je krajem prošle godine, a prema uvjetima ugovora između te privatne tvrtke i Grada Zagreba, CEZAR je prikupljao sav otpad u Zagrebu osim miješanog komunalnog otpada.

Milan Bandić uhićen je u poslijepodnevnim satima, a navečer je prevezen do stana u Bužanovoj ulici, gdje je prisustvovao pretresu koji je trajao 7 sati. Policijski USKOK (PNUSKOK) je sinoć ušao i u zgradu zagrebačkog poglavarstva. Kako javlja HRT, Slobodan Ljubičić uhićen je na granici sa Slovenijom zbog čega postoji sumnja da je dobio dojavu.

Pozivajući se na neslužbene izvore, Jutarnji list javlja da su među 19 uhićenih pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Gradske plinare Ante Dodig, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove Ines Bralić.

- Ne pronalazim dovoljno elemenata da bi se krenulo u ovakvu akciju. Ovdje se ne radi o zaštiti pravosudnog sustava. Bojim se da je ovo jedan od predizbornih udaraca - izjavio je sinoć za HRT Mate Matić, odvjetnik Petra Pripuza.

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika zagrebačkog gradonačelnika, za Dnevnik Nove TV je kazao kako ga, zbog 'pritiska' policije u zadnje vrijeme, uhićenje nije iznenadilo.

- S obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane - rekao je Kalinić.

Uz zagrebačkog gradonačelnika već se godinama vezuju brojne afere - od sumnjivih poslova s rukovodstvom nogometnog kluba Dinamo, izgradnje skupocjenih javnih WC-a, Krašograda, do trgovanja utjecajem i malverzacijama unutar Zagrebačkog holdinga. Ime Milana Bandića se u kontekstu kaznenih djela učestalo ponavljalo 2010. godini, odnosno za vrijeme prosvjeda u Varšavskoj ulici. Udruge civilnog društva tada su DORH-u podnijele kaznenu prijavu zbog moguće kaznene odgovornosti za rušenje zgrada na Cvjetnom trgu. USKOK je tada od policije zatražio i kriminalističku obradu zbog mogućeg sklapanja štetnog ugovora o financiranju ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici.

Indicije da će Bandić biti uhićen ponovno su se pojavile krajem prošle godine, kada je USKOK pokrenuo istragu zbog nezakonitosti u izmjenama zagrebačkog GUP-a.

- Dajte se uozbiljite. Ja sam očito uvijek odgovoran. Odgovoran sam i kad golub crkne na Jelačić placu, kazao je tada Bandić novinarima.

Uhićeni su noć proveli u PNUSKOK-u na Oranicam, a tokom današnjeg dana bi trebali biti izvedeni pred suca istrage.

1/3