Novosti

Kronika

Uređenje Dositejeve kuće u Plavnu

Čuveni prosvjetitelj, reformator i najveći srpski književnik 18. vijeka, Dositej Obradović stigao je u Dalmaciju 1761. godine i ondje je boravio deset godina

Za mještane sela Plavno pokraj Knina postoji nekoliko važnih datuma. Desetog dana juna obilježava se seoska slava Spasovdan, a 25. avgusta prisjećaju se tragičnog događaja kada je šest sumještana iz zaseoka Grubori ubijeno 1995. godine nakon Oluje. Neki od njih, kao što je Milorad S. Kuraica, rodom iz Plavna koji živi u Subotici i sekretar je tamošnjeg Zavičajnog udruženja "Dalmacija" Subotica, njeguju uspomenu na činjenicu da je u njihovom selu pune dvije godine živio i radio prosvjetitelj, reformator i najveći srpski književnik 18. vijeka Dositej Obradović

Na 250. godišnjicu dolaska Dositeja u Plavno, 2019., Kuraica je s prijateljima organizirao izložbu "Dositej i srpsko Plavno 1769 - 2019." Izložba je bila postavljena osam puta na šest lokacija širom Srbije. Zbog pandemije koronavirusa, izložba fotografija privremeno je zaustavljena, no da je sve išlo po planu bila bi također realizirana u Temišvaru, Zagrebu i Trstu.

Milorad Kuraica bavi se djelom Dositeja Obradovića više decenija. Pretpostavlja se da je Dositej došao u Plavno u maja ili junu 1769. godine. Pouzdan dokaz za ovu tvrdnju predstavlja Dositejevo pismo upućeno jeromonahu Teodosiju iz Plavna 12. jula 1769. godine, kako navodi Kuraica.

Razmišljajući što će napraviti s izložbom fotografija kada ona završi svoj put, došao je na ideju da ju pokloni rodnom Plavnu i da to bude stalni postav u Bratskoj kući pri Crkvi Svetog Đurđa. U toj prizemnoj kućici je živio Dositej, a mještane je podučavao osnovama pismenosti. Osim toga, u ovoj kući je napisao "Ižicu". Za vrijeme boravka u Plavnu Dositej obilazi sve značajne manastire u Dalmaciji - Dragović, Krku i Krupu. U Plavnu je aprila 1770. godine s grčkog počeo da prevodi "Hristojitije". Završio ih je 25. juna iste godine, za vrijeme rada u Skradinu, u koji dolazi 1770. godine. Iz Skradina Dositej odlazi u Zadar.

- Drugi Dositejev dolazak i odlazak iz Dalmacije vezan je za Zadar. Bio je to i oproštaj umnog čovjeka sa Dalmacijom - govori Kuraica, koji je napominje da je Dositejeva kuća zaštićeni spomenik kulture te se nalazi u vlasništvu Eparhije dalmatinske.

- Dobili smo blagoslov Episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića. Uradili smo projekt sanacije i uređenja Bratske kuće, dobili saglasnost na projekt Ministarstva kulture Hrvatske, izabrali izvođača radova. Intenzivno smo prikupljali sredstva za realizaciju. Radovi se uspješno privode kraju. Ostali su neki završni radovi – priključenje struje, bojanje vrata i prozora, postavljanje nosača fotografija - objašnjava Kuraica i dodaje da je taj posao trajao više godina.

Kuraica i mahom raseljeni mještani Plavna, planiraju u uređenoj Bratskoj kući postaviti i bistu Dositeja Obradovića, rad Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca. U realizaciji projekta koji se tiče očuvanja kulturnog nasljeđa Srba u Dalmaciji, mnogi su dali svoj doprinos. Kuraica kaže da su najveću pomoć pružili njegove kolege iz Zavičajnog udruženja "Dalmacija" Subotica. Milorad Kuraica se nada da će u junu, na Spasovdan, biti otvorena Dositejeva Bratska kuća, ukoliko to bude dozvoljavala epidemiološka situacija. 

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više