Novosti

Kronika

Урeђeњe пoсљeдњих пoчивaлиштa у Oпћини Рaсињa

Нa пoдручjу Oпћинe Рaсињa свeукупнo пoстojи пeтнaeст грoбљa, oд тoгa их je дeвeт прaвoслaвних, a шeст кaтoличких. Свимa њимa упрaвљa кoмунaлнa oпћинскa службa кoja их рeдoвитo урeђуje и чисти

Large 4

Mrtvačnica u Velikom Pogancu

Na području Općine Rasinja sveukupno postoji petnaest groblja, od toga ih je devet pravoslavnih, a šest katoličkih. Svima njima upravlja komunalna općinska služba koja ih redovito uređuje i čisti. Osim komunalne djelatnosti, Općina uvelike ulaže u infrastrukturu na grobljima. Na groblju u Velikom Pogancu izgrađeni su mrtvačnica i parkiralište, što je u planu i za groblje u Dugoj Rijeci. U Prkosu je čak postavljena i zaštitna ograda oko groblja dok je u Ivančecu napravljeno novo stepenište i trotoar.

Načelnik Danimir Kolman (HNS), s postignutim u vezi groblja izuzetno je zadovoljan. Kao i mnogo puta do sada, ističe kako mu je cilj da ponudi stanovnicima standarde kakvi postoje u razvijenim zemljama Evropske unije.

U brdskom dijelu općine svoje mrtve pokapaju na grobljima u Velikom Pogancu, Dugoj Rijeci, Ludbreškom Ivancu, Ribnjaku, Radeljevu, Prkosu, Maloj Rijeci,Velikoj i Maloj Rasinjici, Belanovu i Velikim Grabičanima. Općina Rasinja na svom teritoriju ima ukupno petnaest lokalnih počivališta. Nedavno izgrađena mrtvačnica u Velikom Pogancu financirana je sredstvima Općine i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja raspodijeljenima putem Srpskog nacionalnog Vijeća. Planira se i izgradnja mrtvačnice u Dugoj Rijeci tako da bi na tom prostoru postojale dvije mrtvačnice, koje bi mogle, što se ukopa tiče, zadovoljiti potrebe stanovništva jer se za mnogobrojna mala groblja ne mogu osigurati sredstva da se i na njima grade mrtvačnice.

- Inače, sva ta mala groblja su u zadnje tri godine ograđena novom ogradom tako da budu zaštićena od prodora divljih svinja i ostale divljači. Godišnji troškovi održavanja groblja iznose više od pola milijuna kuna što dokazuje da se vodi briga o mjestima gdje počivaju naši najmiliji. No sredstva koja Općina prikupi od grobne naknade ni izdaleka nisu dovoljna pa se za te namjene koriste i sredstva za održavanje nekretnina u vlasništvu Općine. Spomenuti treba da je na mrtvačnici u Rasinji promijenjeno krovište jer je zbog dotrajalosti prokišnjavalo - rekao je načelnik Danimir Kolman.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više