Novosti

Politika

Uskoro zabrana ustaških simbola

Predstavnici vladajuće koalicije održali su sastanak s oporbenim stranaka na kojem je jednoglasno zaključeno da se pokrene procedura za sastavljanje zakona o zabrani i krivičnom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola, negiranja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločinaca

Large ustaska

Marko Dimic/PIXSELL (foto S današnjeg obilježavanja akcije Maslenica)

U Židovskoj općini u petak je održan sastanak predstavnika dijela vladajuće koalicije sa zastupnicima oporbenih stranaka na kojem je jednoglasno zaključeno da se pokrene procedura za sastavljanje zakona o zabrani i krivičnom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola, negiranja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločinaca.

Informaciju je za Novosti potvrdio predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus koji je sastanak i inicirao.

Od saborskih zastupnika na sastanku su bili saborski zastupnici Milorad Pupovac, Furio Radin, Damir Habijan iz HDZ-a, Peđa Grbin iz SDP-a, Rada Borić iz Nove ljevice, Tulio Demetlika iz IDS-a, Krešo Beljak iz HSS-a,  Marijana Puljak iz stranke Centar te Darko Klasić iz HSLS-a. Na sastanku su prisustvovali predstavnici žrtava NDH, Roma, Židova i Srba.

Povod sastanku bili su nadolazeći dani komemoriranja žrtava Holokausta.

- Vjerujem da ćemo možda nešto jednom konačno postići nakon 30 godina -  kratko je rekao Kraus za Novosti nakon sastanka.

- Oduvijek sam i apsolutno za to za da se zabrane fašistički, odnosno u hrvatskoj inačici ustaški simboli i slogani. Apologija fašizmu se mora zabraniti -  rekao je za Novosti Furio Radin.

Dodao je da se slaže kako se takvi izrazi moraju zakonski regulirati, a o formi, načinu i vremenu će se – kako je kazao - još razgovarati. Radin je podsjetio kako u Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama stranke i udruge ne smiju u svojim statutima imati obilježja koja podsjećaju na fašizam. Rekao je i kako u Hrvatskoj postoji određena regulacija, no da je ona interpretativna, odnosno da je svaki sud tumači na svoj način.

- Želimo prevladati antagonizam u tako maloj zemlji kao što je Hrvatska. Antagonizam je veliki, a imamo druge stvari o kojima moramo razmišljati. Treba završiti ovu priču i okrenuti se budućnosti – zaključio je Radin. 

Rada Borić, koja je također prisustvovala sastanku, rekla nam je kako smatra da ne treba više čekati da se donese ovakav zakon, jer da se sa svakom daljnjom odgodom pridonosi “normalizaciji” onoga što je režim počinio žrtvama, i to ne samo manjinama nego i svima koji su bili protiv. Naglasila je i kako je važno da su prvi put opozicija i pozicija sjeli zajedno i odlučili da nema odgode sankcioniranja i revizije povijesti kao i korištenja znakovlja i pozdrava ustaškog režima.

- Sve to već odavno u Europi nije dopustivo – rekla je Borić te dodala kako ne možemo gledati u budućnost ako izjednačavamo ustaše i partizane.

- Ovo je krajnji čas da se počne raditi. Da postoji dobar zakon, danas ne bismo bili tu gdje jesmo – zaključila je Borić.

Ustaška obilježja i dalje su prisutna u hrvatskoj javnosti. U petak je tako predsjednik Zoran Milanović odlučio kako neće sudjelovati na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93 zbog dviju osoba koje su nosile ustaška obilježja. Podsjetimo i da je premijer Andrej Plenković na početku svog mandata osnovao Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je, između ostalog, zaključilo da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" "protuustavan, ali iznimno dopušten", što brojni pojedinci nekažnjeno koriste za propagiranje ustaške ideologije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više