Novosti

Kronika

Užice u Istri

Desničarki portali, koji su se obrušili na igranje Užičkog kola u centru Pule, nisu pokvarili odličnu atmosferu koja je vladala na 9. Danima srpske kulture u Istri

U Puli, Umagu i Rovinju održani su 9. Dani srpske kulture u Istri. Na ovogodišnjoj manifestaciji, koju organiziraju Zajednica Srba u Istri i pododbor ‘Prosvjete’ u Umagu, kroz muziku, slikarstvo i gastronomsku ponudu predstavljen je užički kraj.

Na otvaranju u pulskom Domu hrvatskih branitelja prisutne je pozdravio predsjednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić, a ambasadorka Srbije Mira Nikolić naglasila je da je Istra poznata po toleranciji i multikulturalnosti. Vidoje Drndarević u ime gradskih vlasti Užica pozvao je domaćine na uzvratnu posjetu, a prisutnima se obratio i Saša Milošević iz SNV-a koji je rekao da su prava i slobode koje uživaju Srbi u Istri na zavidnom nivou.

Tom prilikom predstavljeni su radovi slikara iz Srbije, Vasilija Terzića i Miloš Klišića, kao i grnčara Milete Lazića, a moglo se i degustirati tradicionalne srpske specijalitete pripremljene na tradicionalni način u zemljanom posuđu. U nastavku programa na pulskom Forumu nastupili su KUD ‘Zlakusa’ iz okoline Užica, frulaši Emilija i Marko, trubački orkestar Ivana Jovanovića i pjevačka grupa udruženja ‘Zavičaj’. Na prigodnom štandu predstavljeni su turistička ponuda, narodne nošnje i rukotvorine, kao i narodni običaji, a orkestar je prošao gradskim ulicama izazivajući veliku pažnju građana.

- Ove godine smo organizirali jedan od boljih programa, a zadovoljni smo brojem posjetitelja, njih ukupno oko 5000 – rekao je Jeremić za Novosti.

Zahvalio je na velikoj pomoći koju su pružili Ministarstvo vanjskih poslova Srbije - Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, Savez liberala i demokrata za Europu, Savjet za nacionalne manjine RH, SNV, umaški VSNM, Istarska županija, kao i vlasti Pule, Rovinja i Umaga.

Ovaj događaj našao se na meti pojedinih desničarskih portala koji su se obrušili na činjenicu da se u centru Pule igralo Užičko kolo.

- Vidio sam te gluposti kojima se gradonačelniku i županu poručuje da i oni mogu obuti opanke pa igrati. Običaj je da se narod uključi u zadnje kolo koje odsviraju izvođači, a u svemu smo imali podršku i gradskih vlasti i stanovnika tih gradova – rekao je predsjednik Zajednice Srba u Istri i dodao da organizatori nastoje da povežu Istru sa što više gradova u Srbiji. Uspješnost takve suradnje dokazuju uzvratni posjeti.

- Leskovac je bio jedan od naših partnera pa su nas pozvali da u tom gradu predstavimo istarske specijalitete i narodne običaje na roštiljadi koja će se održati krajem avgusta – rekao je Jeremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više