Novosti

Kronika

Važna bitka u širenju otpora

Antifašističke i srpske organizacije i ove godine obilježile su godišnjicu bitke na Humci

Large humka 3

Udruga antifašista iz Garešnice i ove je godine organizirala tradicionalni marš učesnika i poštovalaca partizanskog pokreta kao podsjećanje na bitku koja se vodila 27. januara 1942. u okolini najvišeg vrha Moslavačke gore - Humci.

- Ova bitka u velikoj je mjeri bila vodilja i imala veliki odjek u širenju otpora naroda Moslavine protiv nacifašističke Nezavisne države Hrvatske - rečeno je na skupu održanom 25. januara.

O samoj bitci i Moslavačkom partizanskom odredu govorio je član predsjedništva ZUABA Bjelovarsko-bilogorske županije Milan Ivančević, a delegacije među kojima su bili članovi VSNM Garešnica i VSNM Kutina, na čelu sa predsjednikom Jovicom Trbojevićem, položile su vijenac na spomenik koji je podignut u čast ove borbe.

Bitka između 40 pripadnika Moslavačkog partizanskog odreda "Kasim Čehajić" koji je predvodio komandant Pavle Vukmanović-Stipe i brojčano izrazito nadmoćnijih snaga – oko 600 ustaša, domobrana, pripadnika folksdojčerske organizacije „kulturbund" i oružnika (žandara) počela je u ranim jutarnjim satima pri izuzetno niskoj temperaturi od – 30 stupnjeva Celzijusa i snijega visine oko 60 centimetara.

Partizanski odred zauzeo je dominantne visove u području obraslom gustom šumom i u obliku potkovice dočekao neprijatelja koji se stalno kretao "u brdo" i nadirao iz više pravaca, a na kraju i uspio okružiti odred. Bitka je trajala čitav dan, ali dubok snijeg i držanje položaja na dominantnim kotama partizanima je donijela kontrolu situacije. Uspjeli su likvidirati 13 ustaša, a 11 ih raniti, što je izazvalo strah i paniku pa su se napadači povukli.

Partizani su imali jednog mrtvog i ranjenog borca, a dan kasnije komanda partizanskog odreda odlučila je da se jedinica povuče s Moslavačke gore i da se preko Ilove uputi u srce zapadne Slavonije u selo Gornje Borke na slobodan partizanski teritorij.

Dio učesnika ovogodišnjeg marša krenuo je pješice iz Podgarića prema Humci, dok su stariji članovi na Humku došli automobilima.

Porodica Zagorac i drugi članovi Mjesnog odbora Podgarić za 20-ak učesnika marša pripremili su tradicionalni vojnički grah uz poštovanje epidemioloških mjera.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više