Novosti

Kronika

Važno je da se ne dijelimo

Manjinska vijeća i antifašisti svake godine obilježavaju godišnjicu stradanja Srba u avgustu 1942., od Tornja i Dereze 4. avgusta do Sloboštine 16. avgusta. Osim žrtvama ‘krvavog avgusta’, odajemo počast stradalima u ratu 1990-ih, kaže Milan Kozlović

U selu Kusonjama kod Pakraca 13. avgusta održana je komemoracija i pomen za oko 520 pobijenih Srba iz Kusonja, Dragovića i Čaklovca, kao i izbjeglica s Kozare, stradalih tog datuma 1942. U sinhroniziranoj akciji ustaše su tog dana pokupili sve koje su zatekli u tim mjestima. Mrtve i polužive žene, djecu i starce su bacili u dva bunara, a ostale su spalili u obližnjoj crkvi Svetog Georgija. Oko 360 muškaraca i žena odvedeno je u logore iz kojih se većina nikada nije vratila.

Komemoraciji kod spomenika podignutog 1952. godine, oštećenog tokom rata i obnovljenog 2013. godine, prisustvovalo je 50-ak ljudi, a vijence su položile delegacije Vlade, Ambasade i Konzulata Republike Srbije, VSNM-a Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, Udruga antifašista Pakrac Lipik i Grada Pakraca.

Okupljenima su se obratili Ivan Bošnjak, državni sekretar u Vladi Republike Srbije, Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca, Milan Kozlović, predsjednik gradskog VSNM-a, Mirsada Popović Damjanović, vijećnica SDSS-a u gradskom vijeću Pakraca i predsjednica UABA Pakrac-Lipik Mirjana Bilopavlović.

Nakon komemoracije, okupljeni su u koloni krenuli prema dva bunara gdje su održani pomeni, a zatim i liturgija koju je služio episkop pakračko-slavonski Jovan uz sasluženje sveštenstva eparhije.

- Manjinska vijeća i antifašisti svake godine obilježavaju godišnjicu stradanja Srba u avgustu 1942., od Tornja i Dereze 4. avgusta do Sloboštine 16. avgusta. Osim žrtvama ‘krvavog avgusta’, odajemo počast stradalima u ratu 1990-ih. Bitno je da se mi, koji se iz priča starijih sjećamo tih događaja, okupljamo i ne dozvolimo da se to zaboravi - rekao je za Novosti Milan Kozlović, koji je istaknuo važnost zajedničkog obilježavanja stradanja u kojem sudjeluju srpski vijećnici, SPC i antifašisti.

- Imamo isti cilj, odati počast i važno je da se u tome ne dijelimo - zaključio je Kozlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više