Novosti

Kronika

Вeликoпoсни кoнцeрт Jaвoрa

Kaмeрни хoр вукoвaрскoг Jaвoрa нaступиo нa Лaзaрeву субoту: Нaступ je oдржaн у Сaбoрнoм хрaму Свeтoг oцa Никoлaja у Вукoвaру штo je дoпринeлo дa дoгaђaj будe joш свeчaниjи

Jig85hl4vujt9oewuu2yps5nwxl

Pevačice i pevači Javora

U Vukovaru je na Lazarevu subotu, a povodom predstojećeg Uskrsa, održan Velikoposni koncert duhovne muzike kamernog mešovitog hora Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor.

- Ovo je prvi samostalni koncert kamernog mešovitog hora VSPD ‘Javor’. Želja nam je bila da našim sugrađanima pružimo jedan drugačiji koncert od onih koje su dosad imali priliku videti. Nastojimo povećati kvalitet i nivo kulturnih dešavanja u Vukovaru, a cilj nam je bio i predstaviti rad kamernog hora i Javora - kaže Dejan Drakulić, predsednik ovog pevačkog društva.

Koncert je održan u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru što je doprinelo da događaj bude još svečaniji.

- Prostorije Javora su u neobnovljenom Srpskom domu koji se nalazi pored hrama, uz koji smo neraskidivo vezani, i zato smo odlučili da koncert održimo u hramu - dodaje Drakulić.

Kamerni mešoviti hor vukovarskog Javora koji je osnovan prošle godine vodi Slobodan Jelić.

- Ideja ovog sastava je izvođenje duhovne muzike srpskih i ruskih kompozitora. Hor danas broji 11 članova, mahom studenata, učenika, sveštenika i veroučitelja s kojima planiramo da postignemo viši muzički nivo u izvođenju duhovne muzike - kaže Jelić i dodaje da je osnovna svrha duhovne muzike molitva i molitveno izvođenje na bogosluženjima.

- Za izvođenje duhovne muzike ne morate biti vernik, ali vernici koji su izvođači na jedinstven način mogu molitveno da izvode tu muziku, jer im ona znači i nešto više - pojašnjava Jelić. Na koncertu je izvedeno 10 kompozicija pravoslavne duhovne muzike srpskih i ruskih kompozitora.

- Sama koncepcija koncerta je da prati dnevni bogoslužbeni krug u pravoslavnom bogosluženju. Počinjemo sa nekoliko kompozicija koje su inspirisane tekstovima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja, a zatim se u sledećem bloku osvrćemo na liturgiju pređeosvećenih darova koja se služi za vreme Velikog posta za koji smo tematski vezali ovaj koncert i nazvali ga Velikoposnim - kaže voditelj Javorovog kamernog hora.

U recitatorskom delu programa učestvovao je student Akademije lepih umetnosti u Beogradu Strahinja Padežanin, a program je vodio pesnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda.

Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’ najstarije je srpsko društvo u Vukovaru. Osnovano je 1. maja 1869. godine, a sa delovanjem je prestalo 1947. godine na predlog podoodbora ‘Prosvjete’. Rad Javora obnovljen je 1996. godine na skupštini koja je održana u Srpskom domu u Vukovaru. Uz mnoge ugledne Vukovarce, počasni članovi ‘Javora’ bili su i velikani Jovan Jovanović Zmaj i Stevan Stojanović Mokranjac, a neka od njihovih dela su često na repertoaru ovog društva.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više