Novosti

Kronika

Vojvodina za Baniju

Predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović obišao je Baniju i uručio pomoć za građane u iznosu od 24 milijuna dinara

Large pxl 270421 32674986

Milorad Pupovac, Ana Vujaklija i Igor Mirović u Begovićima (foto Nikola Cutuk/PIXSELL)

Predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović u utorak, 27. aprila, bio je u obilasku potresom pogođene Banije u organizaciji Srpskog narodnog vijeća. Tom prilikom uručio je pomoć od 24 milijuna dinara, koju je vlada Vojvodine osigurala za sve stradale od potresa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Posjet predsjednika vojvođanske vlade Igora Mirovića započela je u selu Begovići pokraj Petrinje, gdje je sa svojim domaćinom Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, posjetio obitelj Vujaklija.

Ovaj tjedan od Vojvodine je pomoć primilo sedam obitelji na području Petrinje i Gline, među njima i obitelj Vujaklija.

Toj obitelji u Begovićima stradale su kuća i staja, zbog čega su morali privremeno udomiti svoje krave, od kojih je jedna u potresu izgubila život. Obnova kuće još uvijek im nije počela, najviše ih brine neizvjesnost po tom pitanju, te su naglasili da je svaka pomoć dobrodošla.

Ana Vujaklija je izjavila da im je otežano bavljenje poljoprivredom, jer im štala od potresa prokišnjava. Osim toga, muči ih i slab signal za internet, što posebno otežava praćenje online nastave njenom unuku.

- Ovo je za nas vrhunska pomoć. Hvala svim ljudima, i Hrvatima i Srbima. Ušlo se u bratstvo i jedinstvo. Svi smo jednaki, jednako smo stradali, trebamo se poštivati i ići dalje za životom. Svi smo priskočili jedni drugima u pomoć, nije se pitalo ko je koje nacije - izjavila je Ana Vujaklija.

Igor Mirović je poručio kako se u obnovi treba pokazati zajedništvo te da Vojvodina želi pomoći i stanovnicima koji nisu srpske nacionalnosti obnovom jednog objekta javne namjene.

- Došli smo kao susjedi jer je ovo nesreća u kojoj moramo pokazati solidarnost, u kojoj moramo pokazati prisustvo zajedničke energije kako bismo pomogli unesrećenima. Želimo da se to vidi ovdje kad je riječ o srpskim obiteljima, ali i tamo gdje postoje objekti javne namjene koje će koristiti i građani koji nisu srpske nacionalnosti, da odmah to raščistimo - kazao je Mirović.

Republika Srbija je odmah nakon potresa pomogla sa 1,5 miliona eura kao i Privredna komora Srbije, Grad Beograd i privatni donatori.

Pupovac je u vojarni u Petrinji, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, rekao kako je Mirovićev posjet "ohrabrujuć jer solidarnost ne prestaje, nego se nastavlja".

- Ovaj današnji posjet djeluje ljekovito i ohrabrujuće. Uzdam se u to da neće stati samo na humanitarnoj dimenziji, nego da će to biti i podloga jačanja međusobnih političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa dviju zemalja – rekao je predsjednik SNV-a.

Igor Mirović je nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova izrazio nadu da se može mnogo toga učiniti da bi ukupni odnosi između Hrvatske i Srbije "išli više prema budućnosti, a manje prema prošlosti".

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više